Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

Aktualności

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego organizowany przez Związek Polskie Mięso. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.

O Puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.

Podmiotem odpowiedzialnym za realizację jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

AGENDA WYDARZENIA:

9.30 – 9.45 przybycie uczestników i opiekunów, przedstawicieli mediów, jurorów
10.00 – 10.30 odprawa uczestników konkursu
10.45 przygotowania do I tury konkursu
11.00-12.00 I tura konkursu (start ekip o numerach 1-5)
12.00-12.15 porządkowanie stanowisk przez uczestników I tury
12.15-12.30 przygotowania do II tury konkursu
12.30-13.30 II tura konkursu (start ekip o numerach 6-10)
13.30-13.45 porządkowanie stanowisk przez uczestników II tury
Ok. 15.00 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
Ok. 15.30 zakończenie wydarzenia

Udostępnij artykuł