Zdecydowana większość konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski, którego 21. finał odbędzie się 27-28 września, podczas targów Polagra, to wydarzania dobrze znane szefom kuchni i kucharzom.
Pierwszy z nich to Czas na rybę. Odbył się w Zamku w Niemodlinie. Nominację do finału wywalczyli Przemysław Szwak i Michał Just.
Drugi to Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów. Odbył się w hotelu Haston we Wrocławiu. Nominację do finału wywalczyli Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski.
Trzeci to Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnowskiego. Odbył się podczas Targów Horeca Gastrofood Kraków. Nominację do finału wywalczyli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel.
Na rok 2023 zaplanowano (jak dotąd) cztery konkursy uprawniające do udziału w finale. Są to:
Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego – 6.06.2023 r. Hotel Poznański Luboń
Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 5-7.05.2023
Smaki Galicji.
To nie koniec. Te konkursy wyłonią siedem drużyn – finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Nie znaczy to jednak, że lista jest zamknięta. Każdy organizator konkursu dla kucharzy może zgłosić kandydaturę konkursu. Tę ostatecznie wyłoni Rada Programowa.