Za nami finał Les Chefs en Or, kolejnej edycji konkursu organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Zwyciężyła Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Dziewięciu zawodników wyłonionych w eliminacjach rywalizowało, przygotowując danie głównie na bazie pstrąga tęczowego.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli sprawdzić swoje umiejętności oraz powalczyć o wartościowe nagrody dla siebie, oraz swoich szkół w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Dwuetapowe zmagania zakończyły się wielkim finałem, 16 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, który jest idealnym miejscem do organizacji szkoleń, eventów i tego typu konkursów. W finale zadaniem uczestników było zaserwowania dania głównego na bazie pstrąga tęczowego. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dań pochodziły z bogatego asortymentu hali Selgros Cash & Carry. Podczas ich wybierania młodym adeptom sztuki kulinarnej pomagali eksperci Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Półtorej godziny – dokładnie tyle czasu przeznaczone było na gotowanie. Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali Jan Kuroń – autorytet kulinarny, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu, Jarosław Uściński – prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Krzysztof Wodziński – manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Bartosz Peter – ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Ocenie podlegały również m.in. czystość na stanowisku pracy, technika, a także kreatywne podejście do produktu.
Les Chefs en Or to przykład profesjonalnego działania marek Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry, które realnie wspierają młodych adeptów sztuki kulinarnej. Dla nich to często pierwszy kontakt z konkursami kulinarnymi, a nic tak nie rozwija umiejętności, jak rywalizacja. W tym roku poziom jest równie wysoki, jak w ubiegłej edycji — podsumowuje Jan Kuroń.
Zwycięstwo Weronice Gurynow przyniósł pstrąg z patelni z sosem beurre blanc, rillettes z pstrąga na toście z odświeżającą sałatką z kapusty oraz mini hasselbackiem z masłem smakowym i karmelizowaną szalotką z puree z pietruszki. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros Cash & Carry, a także wizytę ekspertów z Instytutu, która zapewni solidną dawkę wiedzy i zainspiruje uczniów do rozwoju swoich kulinarnych umiejętności.
To totalnie niesamowite uczucie. Cieszę się, że moja praca została doceniona. Najtrudniejszym momentem był dla mnie serwis, zabrakło czasu, ale finalnie smak się obronił. Mam apetyt na więcej — mówi zwyciężczyni tegorocznej edycji.
Wszyscy uczestnicy zgodnie potwierdzili, że udział w konkursie to dla nich cenne doświadczenie. Szczególnie podkreślali, jak ważny był dla nich feedback otrzymany od sędziów, a także porady, które otrzymali od nich w trakcie zmagań. Praca w gastronomii to ciągły rozwój, korzystanie z doświadczenia innych, dlatego wspieranie młodych adeptów sztuki kulinarnej u progu ich kariery jest bardzo istotne.
Kolejna edycja naszego konkursu to dowód wsparcia i rozwoju branży HoReCa, a także powód do dumy. Poziom zmagań z roku na rok jest coraz wyższy i cieszymy się, że możemy rozwijać talenty kulinarne młodych ludzi. Dla Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry wsparcie dla szkół gastronomicznych jest bardzo ważne — mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.
Kolejny raz konkurs organizowany przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry cieszył się dużym zainteresowaniem. Każdy finalista otrzymał zestaw noży, a także bon na zakupy w hali Selgros Cash & Carry dla swojej szkoły. Udział w konkursie kulinarnym to spore wyzwanie, dlatego wszyscy mogą czuć się zwycięzcami. Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories Instytutu Kulinarnego Transgourmet, a już niebawem na kanale Youtube Instytutu pojawi się film z finału.
I miejsce – Weronika Gurynow, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
II miejsce – Aleksander Wolski, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
III miejsce – Dominik Diug, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi