Kolejny duet finału Kulinarnego Pucharu Polski

Aktualności

Kolejny duet finału Kulinarnego Pucharu Polski

Podczas 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski (27-28.09) w akcji zobaczyć będzie można najlepszych kucharzy w Polsce. Do tego czasu dobrze jest poznać duety, które staną do rywalizacji. Tym razem duet damsko-męski czyli Przemysław Szwak i Mariia Zakhidna. Pracują razem na co dzień w restauracji Retro w Obornikach Śląskich.

Przemysław Szwak jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. Swoje doświadczenie zdobywał w poznańskich restauracjach. Później już praktykę doskonalił w Londynie m.in. w Lowiczanka Restaurant Polish Centre Restaurant POSK, Bleeding Heart Restaurants i Sowa Restaurant, gdzie był już szefem kuchni. Po powrocie do kraju pracował jako szef kuchni Akademia Kuraszków, a obecnie jest szefem kuchni w restauracja Retro w Obornikach Śląskich oraz konsultantem gastronomicznym. Wiedzę i doświadczenie przekazuje podczas warsztatów kulinarnych oraz pokazów live cooking.

Brał udział w cyklu kolacji degustacyjnych Polskie Smaki organizowanych w Wielkiej Brytanii i w Polsce. Jego żurek został doceniony podczas dolnośląskiego „Dziedzictwa Kulinarnego” w 2021 roku.

W ostatnim czasie zajął trzecie miejsce w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2022, a także pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym ,,Czas na rybę”. To właśnie ta wygrana była przepustką do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Mariia Zakhidna ukończyła Południowoukraiński Narodowy Uniwersytet Pedagogiczny im. K. D. Ushinsky’ego. Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiała na polskim wybrzeżu, następnie trafiła do restauracji Retro w Obornikach Śląskich.