Bartosz Peter: Zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą sędziowania ciągle rośnie

Aktualności

Bartosz Peter: Zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą sędziowania ciągle rośnie

Instytut Kulinarny Transgourmet wprowadza nowość dla profesjonalistów w swojej bogatej ofercie szkoleń – szkolenie z przygotowywania i oceny dań konkursowych z międzynarodowymi standardami WorldChefs®. Zapisy na szkolenie są już dostępne.

Konkursy kulinarne to doskonała szansa dla profesjonalnych kucharzy do zaprezentowania swoich umiejętności i kreatywności. Uczą i wyróżniają najlepszych, są okazją do poznania nowych technik i zdobycia doświadczenia w tworzeniu różnych potraw, a także dają przestrzeń na rywalizację i wymianę pomysłów z innymi szefami kuchni. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbywa się wiele tego rodzaju wydarzeń, a zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą sędziowania ciągle rośnie.

Szkolenie nie tylko dostarczy teoretyczną wiedzę na temat kryteriów i systemów oceny, ale również pozwoli na praktyczne zastosowanie tych umiejętności. Uczestnicy będą mieli okazję poznać międzynarodowe standardy oceny i wytyczne, którymi kierują się sędziowie konkursowi oceniając dania kucharzy. Poznają także konkretne przykłady mistrzowskich dań Narodowej Reprezentacji Kucharzy, które są prezentowane podczas startów w najważniejszych kulinarnych wydarzeniach na świecie, takich jak Olimpiada IKA w Stuttgarcie, Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu czy Global Chef Challenge w Abu Dhabi.

W Instytucie Kulinarnym dbamy o to, aby stosować się do spójnego systemu certyfikacji i ujednoliceniu reguł. Konkursy organizowane przez nas mają ścisłe zasady i standardy. Dla uczestników to zawsze spora inwestycja w doświadczenie i możliwość zdobycia ogromnej wiedzy kulinarnej. Dbamy o to, aby każdy z nich otrzymał rzetelny feedback po zakończeniu zmagań. Chętnie przekażemy nasze doświadczenie w zakresie sędziowania, zarówno w aspekcie technicznym, jak i degustacyjnym – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Kapitan Kadry Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.

Szkolenie sędziowskie niepowtarzalna okazja, aby poznać tajniki oceny pracy konkursowej od wykwalifikowanych sędziów oraz doświadczonych zawodników, którzy znają te standardy na wskroś. Zapisów można dokonywać poprzez stronę internetową Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Szkolenie potrwa dwa dni, a pierwszy termin planowany jest na 21-22 sierpnia.