Podczas tegorocznej edycji targów Gastro Trendy w Poznaniu specjalną strefę poświęcono Paniom – zawodowo związanym z gastronomią. Pomysł stworzenia platformy komunikacji pomiędzy Kobietami Polskiej Gastronomii a środowiskiem branżowym zrealizowała inicjatywa Gastronomia na Obcasach” powołana w ubiegłym roku przez Joannę Ochniak.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}Polską premierę na targach Gastro Trendy miał projekt „Gastronomia na Obcasach – Teatr Szkoła Kulinarna”. To innowacyjne przedsięwzięcie skierowane było do kobiet z branży gastronomicznej. Celem projektu była integracja środowiska na rzecz rozwoju zawodowego kobiet poprzez: wymianę doświadczeń, profesjonalne doradztwo, organizację inspirujących podróży kulinarnych, pomoc w udziale w konkursach międzynarodowych oraz promowanie ich osiągnięć i sukcesów zawodowych. Pomysł stworzenia platformy komunikacji pomiędzy Kobietami Polskiej Gastronomii, a środowiskiem branżowym zrealizowała inicjatywa „Gastronomia na Obcasach” powołana w ubiegłym roku przez Joannę Ochniak. W czasie targów uznani profesjonaliści przedstawili uczestnikom warsztatów czynniki składające się na tzw. Piramidę Rozwoju Zawodowego Kobiety Polskiej Gastronomii. Pierwszego dnia podczas warsztatów poświęconych kuchni z różnych regionów Polski mogliśmy zobaczyć Joannę Jakubiuk z Hanną Szymanderską, Grażynę Zarembę – Szuba, Arletę Żynel oraz Ewę Rataszewską Kukla z córką Karoliną. Każdy warsztat kończył się kursem o polskich winach. Drugiego dnia na kulinarnej scenie zrobiło się wyjątkowo kobieco, bowiem dzień poświęcono był sylwetkom spełnionych zawodowo kobiet np. Julii Child oraz kobiecej, subtelnej i pełnej kwiatów kuchni. Trzeciego dnia starano się podkreślić wysokie znaczenie kulinarnej edukacji w drodze do zawodowego sukcesu, poprzez naukę w szkołach kulinarnych, pracę z Mistrzem, podróże kulinarne oraz wymianę doświadczeń. Scenę opanowali: Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Paweł Bęś, Paweł Mieszała, Marcin Budynek i Piotr Gietner. Ostatni pokaz poświęcony został spełnieniu zawodowemu, które przynosi zaangażowanie w działalność charytatywną. Wystąpiła Joanna Ochniak wraz szefami kuchni, którzy towarzyszyli jej w Światowej Podróży Szefów Kuchni na rzecz Walki z Głodem, mającej na celu wsparcie głodujących dzieci w Afryce. Ostatniego dnia scena należała do młodych, ambitnych szefów kuchni, którzy wykorzystując innowacyjne technologie promują polską kuchnię na miarę XXI wieku, zarówno na arenie krajowej jak i międzynarodowej.