Teatr Wielki i restauracja Opasły Tom oferują wyjątkowe w Warszawie doświadczenia kulturalno-kulinarne. W repertuarze teatru w nadchodzących miesiącach znajdą się wybitne dzieła operowe, baletowe i koncerty, m.in. Aida, Bolero, Borys Godunow, Cosi Fan Tutte, Don Kichot, La Boheme, Carmina Burana. Szef kuchni restauracji przy Wierzbowej, Konrad Kowalski, opracował tymczasem specjalne menu teatralne jako preludium do wszystkich spektakli w Teatrze Wielkim.
Widzowie mogą zamówić w Opasłym Tomie potrawy inspirowane teatralnym repertuarem:
Akt 1:
wędzony łosoś, estragon, jabłko, jogurt chrzanowy
pieróg z ziemniakami i płynnym żółtkiem, trufla
Akt 2:
pieczone buraki, kefir, mięta, dziki ryż
Świnia Puławska, śliwka, kopytka, szałwia, kasztan
Akt 3:
karmelizowane jabłka, czerwone wino, cynamon, wanilia
Dania w Opasłym Tomie to autorska interpretacja polskiej kuchni, nawiązująca jednocześnie do najlepszych wątków i tradycji kulinarnych z różnych regionów świata. Wyrafinowane, harmonijne kompozycje tworzone przez Konrada Kowalskiego wpisują się w charakter repertuaru najważniejszej warszawskiej sceny teatralnej, a bliskie sąsiedztwo restauracji i teatru sprzyja łączeniu sztuki
i doświadczeń fine dining. Nie bez znaczenia jest też wygląd wnętrza Opasłego Tomu, który w 2020 roku został uznany przez Wallpaper* Magazine za jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji na świecie.