Festiwal Pierogów Świata w Bydgoszczy

Aktualności

Festiwal Pierogów Świata w Bydgoszczy

22-23 maja w Bydgoszczy odbędzie się Festiwal Pierogów Świata. Wydarzenie to ma na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. Pierogi to potrawa, którą Polacy uwielbiają. Niezwykła pierogowa uczta zapewni gościom różnorodność pochodzenia, smaków oraz ich kształtów.

Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i popularność na całym świecie. Na bydgoskiej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata m.in. z Persji, Gruzji, Hiszpanii, Wietnamu, a także wielu orientalnych deserów i przekąsek.

Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami.  Można znaleźć tam zarówno orientalne dania mało popularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach  kojarzących się ciepło z kuchnia babci. Czym różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. To oczywiście nie wszystkie z naszych propozycji, zapraszamy serdecznie na festiwal. To miejsce gdzie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie – mówi Marta Betz-Baran z Smacznego Targu.

Plac przy Centrum Handlowym Focus Bydgoszcz

22-23 maja

Sobota: 11-20

Niedziela: 11-18