Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc doznań kulinarnych

Aktualności

Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc doznań kulinarnych

15-16 lipca już po raz ósmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Temat tegorocznego festiwalu to: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

W tym roku na placu powstało pięć specjalistycznych kuchni. Sercem festiwalu była Kwiatowa Kuchnia, którą dowodził jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających festiwal. Wśród nich znalazła się zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy sałatki z kwiatów i warzyw, napój na bazie mleka migdałowego z kwiatami lawendy, a także chłodnik z kwiatami pysznogłówki.

Kuchnia wegetariańska i wegańska

Nowością była kuchnia wegetariańska i wegańska. Szefowie kuchni Piotr Kortus i Marcin Trzciński przygotowali burgery z kiszonym liliowcem, a także leczo z cukinią, warzywami z warzywników Ogrodów Hortulus i konopnymi klopsikami z dodatkiem ryżu z kwiatami dziewanny i curry, a także ównież makaron chow mein z pulled porkiem, kwiatami aksamitka i liliowcem, posypany kwaśnym kwiatem begonii. Mięso konopne jest alternatywą dla produktów z soi.

Weganie i wegetarianie mogli znaleźć coś dla siebie również na stanowisku, gdzie gotował szef Andrzej Jakomulski – chłodnik ogórkowo-miętowy z orzechami włoskimi, arbuzem, kwiatami i ziołami, napój z mleka ryżowego aromatyzowany z płatkami dzikiej róży, lawendą i porzeczką czy tortilla z sałatą i różnego rodzaju twarożkami. Na stoisku można było skosztować różnych rodzajów serów polskich producentów.

Po raz kolejny dania serwowało bistro Styl i Smak z Pleszewa. Nie mogło u nich zabraknąć kwiatów cukinii i patisonów w tempurze, serwowanych z konfiturą dyniową. Szef Krystian Klak częstował także soczystą pierś z kurczaka z ryżem warzywno-kwiatowym z begonią i aksamitką.

Kwiaty jadalne można było również skosztować w Barze Piwonia – bigos z kwiatami czy pajda ze smalcem i kiszonymi liliowcami.

 

Nie tylko kuchnia kwiatowa

Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych.  O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. Dr hab. Agnieszka Krzymińska Bródka, międzynarodowy sędzia florystyki. Podczas pokazów prezentowała jak stworzyć kompozycje przy użyciu barw kontrastowych. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz otwarty konkurs florystyczny, a tematem były kompozycje w barwie słońca i w smaku pomarańczy.  Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, o których niezwykle interesująco opowiadała Pani Prof. Krzymińska Bródka.

Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, który zaprezentował jak przygotować jadalne misy i dekoracje letniego stołu przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał w warzywnikach.

Porady ekspertów

Ekspert, autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba-Drożdż zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się o jadalnych kwiatach z krainy zachodzącego i wschodzącego słońca. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni.

Ogród w barwie słońca i w smaku pomarańczy

Jak co roku, teraz też powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest kontrastem dla tych barw. Oryginalnie prezentują się w nim nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu są trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Całość jest niezwykle energetyczną ogrodową przestrzenią po brzegi wypełnioną kwiatami.