Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podała najnowsze dane dotyczące cen żywności na świecie. Wynika z nich, że wskaźnik cen podstawowych grup żywności w ubiegłym miesiącu zmalał i wyniósł 117,3 pkt wobec 118,2 pkt w styczniu br.
W lutym 2024 roku średni wskaźnik cen zbóż wyniósł 113,8 pkt, co oznacza spadek o 5% (6,1 pkt). W eksporcie najbardziej staniała kukurydza. W porównaniu do ubiegłego miesiąca niższy był także wskaźnik cen olejów jadalnych, który wyniósł 120,9 pkt. Potaniały oleje sojowy, słonecznikowy oraz rzepakowy.
Co zdrożało?
Jak wynika z danych FAO, w lutym zwiększył się wskaźnik cen nabiału i wyniósł 120 pkt (wzrost o 1,1%). Najbardziej zdrożało masło. Droższe było także mięso. Wskaźnik w tej kategorii wyniósł 112,4 pkt, co oznacza wzrost o 1,8%. Najbardziej zdrożał drób oraz wołowina.
Zwiększył się także wskaźnik cen cukru o 3,2% i wyniósł 140,8 pkt.
źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: red.