Czy ceny w restauracjach będą wyższe niż przed pandemią?

Aktualności

Czy ceny w restauracjach będą wyższe niż przed pandemią?

Gastronomia to jedna z najbardziej dotkniętych przez pandemię branż. Rynek tylko w 2020 r. skurczył się o ok. 4 mld zł – czytamy w Rzeczpospolitej. Do tego wielu dostawców wymaga od restauratorów płatności gotówką za swoje towary.

Próby odrobienia strat, ale także wysoka inflacja sprawiają że większość restauratorów zapowiada ze podwyżki cen są nieuniknione.

Podwyżki cen produktów w gastronomii są nieuniknione, wystarczy popatrzeć na kurs euro, który o ponad 8 % poszedł w górę, tak samo ceny żywności. Zwłaszcza w miejscowościach turystycznych w sezonie letnim podwyżki są nieuniknione – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Branża apeluje o możliwość zaproszenia gości do swoich wnętrz wcześniej niż 29 maja, bowiem od 15 maja restauracje mogą obsługiwać gości tylko w ogródkach restauracyjnych, a nie każdy lokal takim dysponuje.

Propozycje branży dotyczące pomocy to obniżona stawka VAT do 5 proc. na wszystkie usługi gastronomiczne oraz obniżkę stawek ZUS o 50 % dla wszystkich zamkniętych przez lockdown.

Źródło: Rzeczpospolita

Udostępnij artykuł