5 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli profesjonaliści. Organizatorzy – Grupa Rybacka Opolszczyzna i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Produkty obowiązkowe
W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie.
Jest o co walczyć!
Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8000,- zł.
Data konkursu
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się w piątek – 4 października.
W sobotę – 5 października gotować będą szefowie kuchni.
Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend.
W niedzielę odbędzie się forum dyskusyjne z pokazami najlepszych szefów kuchni pn. “Smaczna przemiana karpia”.
Kto będzie oceniał potrawy?
Jean Bos, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Jarosław Uściński, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Jarosław Walczyk, Wolfgang P. Menge, Joanna Ochniak, Marcin Przybysz, Marcin Soból, Marcin Bielec, Paweł Stawicki oraz Krzysztof Robert Szulborski.
Informacje o konkursie
- na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/
- na FB: https://www.facebook.com/CzasNaRybe
- bezpośrednio u Organizatorów:
- Aleksandra Czerkawska – tel. 535 380 010, Kamil Klekowski -tel. 790 247 247