Chefs en Or wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet

Aktualności

Chefs en Or wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet

Chefs en Or po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. Już 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii. Poradnika Poradnika Restauratora był jedynym branżowym patronem medialnym z Polski.

Wielki finał konkursu Chefs en Or 2023 odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające
i szefowie kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością.

Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania.

Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez szefa kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego). Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów.

Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie tzw. amuse bouche, na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego.

Konkursowe dania oceni jury w składzie: Rudolf Obauer i Leo Aichinger (Austria), Pascal Grière i Serge Voloscenko (Francja), Locio Morcillo Mendez (Hiszpania), Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade (Niemcy), Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński (Polska), Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma (Rumunia), a także Tobia Ciarulli i Thomas Kuster (Szwajcaria).

Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych szefów kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.

Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „kucharza ze złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:
• dla zwycięzcy 10 000 €,
• II miejsce 7 000 €,
• III miejsce 5 000 €.

Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe, jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com. 

Znamy już pierwszego uczestnika Chefs en Or 2023 – to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii, szef kuchni w hotelu Neusacherhof.

Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:
• Francja – 3 października
• Niemcy – 8 października
• Polska – 12 października
• Rumunia – 16 października
• Hiszpania – 20 października
• Szwajcaria – 24 października

Heidi Handkowska

Udostępnij artykuł