Cezary Mścichowski, Warsaw Marriott Hotel: Jakich deserów oczekują konsumenci?

Porady

Cezary Mścichowski, Warsaw Marriott Hotel: Jakich deserów oczekują konsumenci?

Cukiernicy coraz odważniej używają nietypowych smaków w ciastkach, takich jak: wasabi, czerwony pieprz, kalamansi czy nawet suszone grzyby – mówi Cezary Mścichowski z Warsaw Marriott Hotel. I opowiada o swoich doświadczeniach prowadzących do nieoczywistych połączeń. – W dzisiejszych czasach, my cukiernicy startujemy w wyścigu pomysłów zarówno na prezentację, jak i na smak.

Uwielbiam zmieniać recepturę tylko po to, aby spróbować czegoś innego. Opracowuję składy metodą prób i błędów, również ciekawych przypadków. Całkiem niedawno zjadłem ogórka, na którego spadła odrobina cukru pudru. Tym oto sposobem, dziś w restauracji serwujemy mus z białej czekolady na biszkopcie pistacjowym z purée z zielonego ogórka i sosem z kwiatu białego bzu. Jak to smakuje? Obłędnie! Innym razem, popijając kawę ugryzłem banana. Kilka dni później w witrynie naszego Lobby Bar pojawił się mus bananowy z kremem kawowym na ciastku brownie z ciemnym rumem. W Marriott Warsaw stawiamy obecnie przede wszystkim na produkty lokalne i sezonowe.

Obecnie popyt na ciastka wegańskie jest tematem drugorzędnym, ale w dalszym ciągu rozwijającym się. Przeprowadzając wielokrotne próby w Warsaw Marriott Hotel, wiem, że takie produkty najlepiej sprzedają się w typowych, stricte wegańskich cukierniach. Dla mnie jest to jedynie dodatek w ofercie, który nie jest aż tak popularny jak reszta deserów. Gość hotelu czy hotelowej restauracji sięgając po deser, oczekuje nie tylko estetycznej formy, ale przede wszystkim maksimum dobrego smaku.

Cezary Mścichowski

Head Pastry Chef

Warsaw Marriott Hotel