Bocuse d’Or Poland 2025 w Krakowie

Aktualności

Bocuse d’Or Poland 2025 w Krakowie

03 listopada 2025

6 listopada podczas Targów HORECA® w Krakowie odbędzie się wielki finał Bocuse d’Or Poland 2025. Na zwycięzców czekają: prestiżowa statuetka, tytuł najlepszego szefa kuchni w Polsce, nagrody rzeczowe od sponsorów oraz nagrody pieniężne od Akademii Bocuse d’Or Poland. Laureat pierwszego miejsca otrzyma również wsparcie Akademii na przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or 2026.

Do finału zakwalifikowano sześciu szefów kuchni wyłonionych podczas preselekcji zorganizowanej w Chefs Atelier by Chefs Culinar w Warszawie. Komisji przewodniczył Adam Chrząstowski – Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland, a w obradach uczestniczyli m.in. Kurt Scheller, Paweł Kałuski
i przedstawiciele Komitetu Wykonawczego.

O ZWYCIĘSTWO POWALCZĄ:
• Mateusz Cheda – Hotel Binkowski Resort, Kielce
• Łukasz Marcinowski – Très Bien Event Food Catering, Warszawa
• Tomasz Purol – White Marlin, Sopot
• Patryk Studziński – Puro Hotel Halicka, Kraków
• Błażej Szczepański – Biołi Trus, Sulęczyno
• Kamil Tłuczek – Restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów

FINAŁOWE ZADANIA OBEJMUJĄ:
• danie na talerzu z kaczką i obowiązkowymi dodatkami (dynia, polska gruszka, skorzonera z kaszą jaglaną),
• danie na platerze z polędwicą i ogonem wołowym,
• wegetariańskie danie jednogarnkowe – nowość edycji 2025 – oparte wyłącznie na składnikach roślinnych, mące żytniej, wędzonym twarogu i jajach.
Konkurs ocenią autorytety światowej i polskiej gastronomii. W jury degustacyjnym zasiądą m.in.: Robert Sowa, Andrea Camastra, Kurt Scheller, Przemysław Klima, Romuald Fassent, Jacek Koprowski, Bartosz Szymczak, Tom Phillips, Aleksandra Sowa-Trzebińska. Natomiast w jury technicznym: Gustav Leonhardt, Lech Pluciński, Marcin Sołtys, Zenon Hołubowski. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

oprac. H.Handkowska

źródło i fot.: biuro prasowe Bocuse d’Or Poland