9 listopada podczas jubileuszowych 30. Targów HoReCa w Krakowie odbędzie się krajowa selekcja konkursu Bocuse d’Or.
Droga, którą należy przejść, by znaleźć się w finale Bocuse d’Or w Lyonie wymaga od kandydatów determinacji i ogromnych przygotowań. Składa się z dwóch etapów: aplikacji do konkursu i preselekcji, czyli prezentacji swoich umiejętności kulinarnych przed jurorami.
Tegoroczna preselekcja odbyła się 12 czerwca w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Komitet wykonawczy – Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland oraz Kurt Scheller, Paweł Kałuski i Michał Markowicz – podjął decyzję, że do polskiego finału zakwalifikowali się (w kolejności alfabetycznej):
- Małgorzata Kalisz, restauracja Góralska Tradycja, Zakopane
- Michał Koszycki, Rezydencja Bohema, Szczawno-Zdrój
- Grzegorz Miśta, Hotel Natura Residence Business & Spa, Siewierz
- Tomasz Soczumski, restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Patryk Studziński, Puro Hotel Halicka, Kraków
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów
Bocuse d’Or Poland 2023 z pewnością będzie wielkim wydarzeniem i niezapomnianym przeżyciem. Szóstka kandydatów po raz kolejny dostarczy wielu emocji. W jury pojawią się wyjątkowe nazwiska, autorytety polskiej i światowej sceny kulinarnej, w tym szefowie z restauracji oznaczonych trzema i dwoma gwiazdkami Michelin.
Zwycięzca polskiego finału będzie miał niebywałą okazję wystąpić wśród dwudziestu najlepszych szefów kuchni Europy podczas europejskiej selekcji w Trondheim na wiosnę 2024 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do wielkiego finału w Lyonie.
Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d’Or Poland i agencja Smarten PR.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.