Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod batutą Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or. Bez wątpienia konkurs będzie okazją do obserwowania zmagań sześciu najlepszych polskich szefów kuchni, spotkania autorytetów z branży światowego formatu czy zapoznania się z nowinkami i tegorocznymi trendami w gastronomii w strefie partnerskiej konkursu. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Po krajowych selekcjach w 2018, 2019 i 2021 organizatorzy liczą na powtórzenie sukcesu poprzednich edycji, gdyż niewątpliwie były to wielkie wydarzenia, które odbiły się szerokim echem w polskiej gastronomii i nie tylko. W jury zasiadali wyjątkowi szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Bocuse d’Or Winners, prestiżowe stowarzyszenie zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji Bocuse d’Or miało patronat honorowy nad konkursem, co również będzie miało miejsce i w tym roku.
A zatem przed nami kolejna selekcja – edycja 2023! W tym roku konkurs również zapowiada się wyjątkowo. Jeszcze nie możemy zdradzić miejsca tego największego wydarzenia i kulinarnego święta, ale już dziś jest potwierdzonych do jury kilka pożądanych kulinarnych nazwisk z Polski i zagranicy! Ale o tym niebawem.
Czekamy na zgłoszenia
Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland w składzie: Adam Chrząstowski (Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland), Kurt Scheller (Chef Patron), szefowie: Tomasz Purol, Ernest Jagodziński, Michał Markowicz oraz Jacek Krawczyk (prezes zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preselekcji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w finaleBocuse d’Or Poland 2023.
Do konkursu mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2025). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2025 – czyli jest urodzony po 29 stycznia 2003).
Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2023 zaprosi wybranych kandydatów na preselekcję, która odbędzie się 12 czerwca 2023 w Warszawie.
Zgłoszenia należy wysłać na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2023 i czym jest dla mnie start w tym konkursie.
Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od organizatora Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin konkursu, który należy odesłać podpisany do 31 maja 2023 do godz. 23:59.
Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 2 czerwca 2023 na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz patronów medialnych.
Finał Bocuse d’Or Poland 2023 odbędzie się w listopadzie 2023 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji w Trondheim w 2024 roku. Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce trzy pierwsze miejsca otrzymają również nagrody od Sponsorów oraz nagrody pieniężne od Akademii Bocuse d’Or Polska.
Zwycięzca polskiej selekcji 2023 otrzyma od organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2024.
Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.
Źródło: Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland