15-16 grudnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie zmierzy się ze sobą 30 młodych kucharzy – 15 dwuosobowych drużyn – wyłonionych w regionalnych potyczkach kulinarnych „Bitwy na Drobiowe Smaki”.
Bitwa na drobiowe smaki to ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Przebiega etapowo – etapy regionalne na terenie 12 regionów oraz etap finałowy. Głównym bohaterem „Bitwy na drobiowe smaki” jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”. Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, konkurs obejmuje część edukacyjną – live cooking w wykonaniu mistrzów kuchni z międzynarodowej organizacji Euro-Toques, warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy oraz wykłady dietetyków na temat zdrowej diety. Sędzią głównym konkursu jest Łukasz Konik.
„Bitwa na drobiowe smaki” ma na celu:
• Promocję mięsa drobiowego
• Obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego (obecność antybiotyków, hormonów, GMO)
• Zmotywowanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych
• Zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej
• Zademonstrowanie oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego.
Pełne wersje materiałów ze wszystkich eliminacji regionalnych