Wykryto nieprawidłowości w wyliczeniu punktacji w 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcami zostali Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski. Natomiast Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro otrzyma tytuł “Najlepszego z Najlepszych”.
Komunikat organizatora:
Szanowni Państwo,
po ogłoszeniu wyników na tegorocznej gali Kulinarnego Pucharu Polski, podczas procedury kontrolnej wykryto nieprawidłowości w wyliczeniu punktacji. Kontrola wykazała, że w elektronicznym systemie obsługi konkursu pojawił się błąd, w następstwie którego uczestnikom konkursu przyznano niewłaściwe finalne wartości punktowe.
W związku z tym powołano komisję rewizyjną, która po ponownym przeliczeniu głosów stwierdziła, że najwyższą liczbę punktów od wszystkich sędziów jury konkursowego otrzymał zespół Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, którzy tym samym zostali zwycięzcami 20 edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Klasyfikacja drużyn kształtuje się zatem następująco:
- Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – 1385 punktów
- Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – 1375 pkt
- Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk – 1373 pkt
- Łukasz Wódz i Sebastian Plasota – 1290 pkt
Zespoły nagrodzone podczas Gali Konkursu w dniu 27 września zatrzymają przekazane im nagrody rzeczowe i finansowe. Zwycięska drużyna otrzyma tytuł “Najlepszego z Najlepszych”, statuetkę KPP oraz nagrodę pieniężną wraz z zagranicznym wyjazdem na szkolenie kulinarne.
Bardzo przepraszamy za zaistniały błąd i zapewniamy, że zostaną podjęte działania, aby taka sytuacja nie powtórzyła się w przyszłości.
Organizatorzy Konkursu, Przewodniczący Jury”