Gotował dla Baracka Obamy, Joe Bidena czy księcia Arabii Saudyjskiej. Pracował u boku Gordona Ramsaya w Londynie, a dziś tworzy autorską kuchnię w samym sercu Warszawy. Inderjit Manota, Executive Chef warszawskiego Hotelu Presidential, to szef kuchni, który łączy światowe doświadczenie z niezwykłą skromnością i pasją.
Od Indii po Warszawę – kulinarna podróż życia
Kariera Inderjita Manoty mogłaby być scenariuszem filmowym. Urodzony w Indiach, od ponad dwóch dekad związany jest z kuchnią najwyższej klasy hoteli i restauracji na całym świecie. Umiejętności doskonalił m.in. w restauracjach Gordona Ramsaya w Londynie, a następnie w prestiżowych obiektach sieci Wyndham, Marriott i Presidential.
Styl jego gotowania to połączenie tradycji i nowoczesności, Wschodu i Zachodu. Inspiracje czerpie z podróży – od londyńskiego fine diningu, przez kuchnię Bliskiego Wschodu, po europejską sezonowość. W jego daniach wyczuwalna jest elegancja francuskiego warsztatu i odwaga azjatyckich przypraw.
– Jedzenie to język, który rozumie każdy. W kuchni nie chodzi o przepisy, ale o emocje. Jeśli potrafisz wzruszyć gościa jednym kęsem, to znaczy, że gotujesz dobrze – mówi Inderjit Manota.
Floor No.2 – kuchnia z osobowością
Inderjit Manota objął stanowisko Executive Chefa w czasie, gdy restauracja Floor No.2 przechodziła metamorfozę – z hotelowej przestrzeni w miejsce z własnym stylem, filozofią i atmosferą. Dziś to restauracja, która ma ambicję wyznaczać standardy warszawskiej sceny kulinarnej.
Nowe menu to harmonia smaków i kultur. Znajdziemy w nim m.in. pstrąga tęczowego z zielonymi warzywami i beurre blanc, pierś z kaczki z dynią, śliwką i tymiankiem czy ręcznie robione gnocchi z kozim serem, truflą i figą. Każde danie jest przemyślane, dopracowane w detalach i oparte na zasadzie równowagi – smaków, tekstur i sezonowości.
– Chciałem, żeby Floor No.2 było miejscem, które inspiruje. Gdzie każdy może poczuć się wyjątkowo – niezależnie od tego, czy przychodzi na kolację biznesową, romantyczny wieczór czy po prostu, by dobrze zjeść – podkreśla szef kuchni.
Chef z klasą, ale bez dystansu
Choć gotował dla światowych liderów i pracował z największymi nazwiskami w gastronomii, Inderjit Manota pozostał szefem, który ceni kontakt z ludźmi. Lubi rozmawiać z gośćmi, opowiadać o daniach, dzielić się pasją i doświadczeniem.
W świecie, w którym fine dining bywa hermetyczny, Manota wnosi do warszawskiej sceny kulinarnej ciepło, autentyczność i otwartość. To kucharz, który nie tylko doskonale gotuje, ale też inspiruje swoją postawą – pokazując, że prawdziwa klasa w gastronomii nie potrzebuje dystansu.



fot. Magda Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
źródło i fot.: biuro prasowe Floor No.2
oprac. H.Handkowska