Advertisement
Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego – konferencja

Aktualności

Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego – konferencja

17-18 kwietnia w Warszawie odbędzie się konferencja „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”. Data spotkania jest nieprzypadkowa bowiem na 18 kwietnia przypada także Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Konferencja będzie już ósma z cyklu kulinarnych spotkań organizowanych przez dr. Piotra Dominika w Szkole Głównej Turystyki Vistula w Warszawie. Spotkanie ma dać impuls do wzrostu dla wszystkich tych miejsc w Polsce, które na poważnie myślą, żeby stać się destynacjami turystyki kulinarnej. Stąd też organizatorzy zaprosili światowej klasy liderów branży turystyki kulinarnej. Pierwszy dzień to unikatowa okazja do zaczerpnięcia wiedzy wprost ze źródła od praktyków z USA, Szwecji i Finlandii. Wystąpienia będą prowadzone w języku angielskim a organizatorzy zapewnią tłumaczenie symultaniczne.

Erik Wolf – założyciel i dyrektor zarządzający WFTA

Niekwestionowaną gwiazdą spotkania będzie Erik Wolf, który 2003 r. założył największą na świecie organizację wspierającą i rozwijającą turystykę opartą o kulturę kulinarną i smaki miejsca World Food Travel Association (www.worldfoodtravel.org). Doradzał m.in. organizacją turystycznym w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii. Jest autorem książek tj. Food Travel the Hidden Harvest i Have Fork Will Travel. Od wielu lat jest niekwestionowanym liderem turystyki kulinarnej na świecie cytowanym m.in. w CNN, New York Times czy Forbes. Efektem prac organizacji, której przewodzi Wolf są unikatowe w skali światowej raporty i badania nt. profilu psychograficznego turysty kulinarnego. Jest także gospodarzem kultowego podcastu EatWellTravelBetter dotyczącego turystyki kulinarnej.Erik Wolf podzieli się z gośćmi swoim doświadczeniem, przekaże bezcenne wskazówki jak rozwijać turystykę kulinarną oraz odpowie na pytania gości podczas sesji dyskusyjnej. A kto będzie chciał praktycznie popracować nad rozwojem oferty turystyki kulinarnej będzie mógł wziąć udział w warsztacie, którego będzie współprowadzącym.

Niclas Fjellström – europejski koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, Szwecja

Wśród tegorocznych mówców pojawi się także charyzmatyczny Niclas Fjellström, globalny koordynator sieci Dziedzictwa Kulinarnego (culinaryheritage.net). Opowie o tendencjach i zmianach, które obserwuje w modelach współpracy na linii dziedzictwo kulinarne a turystyka i promocja regionów. Przedstawi także najnowsze rozwiązania z kolebki sieci szwedzkiego regionu Skanii skąd pochodzi i gdzie wdraża ambitne, nowe projekty oparte o wina, cydry i destylaty pod nazwą WeDeCide. Zdradzi szczegóły współpracy na niwie kulinarnej z takimi tuzami jak Absolut Vodka z jednej strony i mali lokalni przetwórcy i rolnicy z drugiej. Po prezentacji będzie możliwa krótka dyskusja z ekspertem.

Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen – Saimaa European Region of Gastronomy

Kolejną dawkę inspiracji dostarczą Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen, które reprezentują Fiński region Saimaa, który to mimo mroźnego klimatu będzie najgorętszym punktem na mapie turystyki kulinarnej Europy za sprawą działań realizowanych w ramach obchodów Europejskiego Regionu Gastronomii 2024 r (tastesaimaa.fi). Finki opowiedzą jak można profilować ofertę przeżyć turystyki kulinarnej czerpiąc odpowiedzialnie z dziedzictwa kulinarnego ale także kulturowego i przyrodniczego regionu. Jak można rozwijać się nie niszcząc i celebrując jakość nie ilość. Gościnie przedstawią również, mało znany w Polsce a doskonale sprawdzający się o lat w Europie format Europejskiego Regionu Gastronomii, który pozwolił wybić się na kulinarną niezależność np. Słowenii, która to świetnie wykorzystała swoją szansę nosząc ten tytuł w 2021 r. Tradycyjnie po wystąpieniu goście będą mieli możliwość dyskusji z prezentującymi.

Warsztaty

Dla wszystkich poważnie myślących o wprowadzeniu turystyki kulinarnej do oferty swojego miasta, regionu, destynacji organizatorzy przygotowali 20 miejsc na warsztacie: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo z nastawieniem na zrównoważony rozwój i sukces. To będzie wyjątkowa sposobność do uporządkowania wiedzy nt. strategicznego, długofalowego procesu integracji zasobów lokalnych, aktywizacji interesariuszy, integracji narzędzi. Warsztat będzie kombinacją wiedzy i doświadczenia trzech ekspertów, którzy przygotowali program i wspólnie poprowadzą warsztat. Będzie to mix spojrzenia światowego, europejskiego i adaptacji do polskich realiów.

W pierwszym dniu konferencji, równolegle z warsztatem prowadzonym przez Erika Wolfa, po przerwie lunchowej tradycyjnie już konferencja będzie miejscem dynamicznej prezentacji referatów zgłoszonych i jak co roku stanie się bezcenną platformą wymiany poglądów nt. rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce. Ta część będzie prowadzona w języku polskim.

Kolejny dzień będzie prowadzony w języku polskim. Drugi dzień konferencji rozpocznie się godzinną prezentacją oraz debatą na temat gwiazdek Michelin . Ta część programu zostanie poprowadzona przez Polską Organizację Turystyczną. Zastanowimy się nad magią i potencjałem znalezienia się w renomowanym przewodniku. Kolejny godzinny blok poświęcony będzie procedurom aplikacyjnym do UNESCO o wpisanie regionu lub określonych tradycji kulinarnych na Listę Niematerialnego Dziedzictwa. Katarzyna Sadowska-Mazur, kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa postara się w swoim wystąpieniu przybliżyć proces wnioskowania zarówno na listy krajowe jaki listy UNESCO, przedstawi również ciekawe wpisy na reprezentatywnej liście UNESCO dotyczących kulinariów.

W godzinach wczesnopopołudniowych zaplanowany jest warsztat nt.: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną.

Podczas warsztatu Hubert Gonera z Landbrand przestawi  potencjał rolników i przetwórców żywności jako nowej generacji ofert przeżyć turystyki kulinarnej w Polsce na przykładzie projektu BASCIL realizowanego w partnerstwie krajów nadbałtyckich.

Po przerwie będzie czas na drugą część prezentacji referatów zgłoszonych oraz dyskusja i podsumowanie konferencji,

Szczegółowe informacje:

17-18.04, godz. 10:00-16.00

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Warszawa, ul. Stokłosy 3

https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystka-kulinarna-na-rzecz-dziedzictwa-kulturowego/prelegenci/