Rozpoczęła się rekrutacja do V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który w tym roku odbędzie się w dniach 1-2 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz szefowie kuchni z całego kraju.
Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11.09., natomiast na szefów kuchni organizatorzy czekają do 15.09.
Regulamin i szczegóły: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
W pierwszy dzień konkursu sobotę 1 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych. Następnego dnia, w niedzielę 2 października, będą rywalizować szefowie kuchni z całej Polski.
W tym roku, oprócz obowiązkowego karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Do wyboru suszone: czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny, porzeczki. Wszystkie owoce pochodzą z terenu Lokalnej Grupy Działania “Owocowy Szlak”.
Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 r. przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z szefem kuchni Kamilem Klekowskim i Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro-Toques Polska, a w jury zasiadają utytułowani szefowie kuchni. Wydarzenie odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.