Kulinarny Rajd Mistrzów zagości po raz dziewiąty w stolicy Dolnego Śląska. Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel. Impreza odbędzie się w dniu 22 października w Haston Congress Center we Wrocławiu.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 22 października, o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 15.00.
Emil Klimas i Dominik Świątecki z Restauracji Cucina w Poznaniu
Jeremi Sokołowski i Kamil Górecki z Restauracji Bazar 1838 w Poznaniu
Mykhailiuk Mykhailo i Vitali Tsybulski z Restauracja Dolce Vita Stary Browar w Poznaniu
Bartosz Rosa i Paweł Spodzieja z Hotel Liberté 33 w Poznaniu
Maksym Trushkin i Dymytro Ostapyhsen z Fregata Leake Club w Jugowicach
Karol Smykiewicz i Maciej Winiarek z Restauracji Nowy Gurewicz w Mirai Clinic w Otwocku
Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski z Crowne Plaza Warsaw – the Hub w Warszawie
Paweł Błaszczyk i Anastasiia Iliukhina z Forum Kulinarne we Wrocławiu
Jakub Żymelski i Wojciech Schmidt z Hotel & Restauracja “Antonińska” w Lesznie
Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Hotelu Gościniec Pod Lasem w Grabowcach Dolnych, Nowodwór
Mikołaj Przybysz i Aleksander Piątkowski z Restauracji Forni Rossi 777 Pizza Napoletana Naramowice w Poznaniu
Bartosz Murawski i Kamil Filipski z Marriott Renaissance w Warszawie.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 5 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 3 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 2 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Tematem bieżącej edycji konkursu jest:
Konkurencja sprawnościowa:
Luzowanie całej kaczki na poszczególne elementy: pierś ze skórą z kostką od skrzydła, udko z/k, szyja, skrzydełka, kości.
Wygrywa ekipa która wyluzuje dwie kaczki w jak najkrótszym czasie.
Konkurencja główna:
Przystawka ciepła (8 talerzy) – filet z karpia ze skórą, dowolny zestaw trzech polskich warzyw;
Danie główne (8 talerzy) – pierś z kaczki b/k ze skórą (filet z kaczki może być dowolnie zamarynowany lub z solanki), gruszka, dowolny miód pitny;
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:
dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym
Produkty z linii CHEF, produkt główny ( dwie kaczki ) na konkurencje sprawnościową – zapewnia Organizator.
Czas przygotowania przystawki i dania głównego 1 godzina 15 minut.
Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720 / 721, 506 006 117 lub 512 71 90 63;