„Zero waste” w kieliszku

Wydarzenia

„Zero waste” w kieliszku

Na takie wydarzenie warto było czekać. Już 6-7 lutego w AmberExpo w Gdańsku w ramach nowego wydarzenia dla branży gastronomicznej Food Interactive Days, zapraszamy do odwiedzenia strefy BAR 4.0 Challenge. Jedno jest pewne, mocno zamieszamy i to nie tylko w szkle, ale w świadomości osób związanych zawodowo z gastronomią.

W ciągu dwóch dni najlepsi barmani oraz szefowie kuchni z Krakowa, Warszawy i Gdańska połączą siły, aby przygotować wyjątkowe i niepowtarzalne koktajle zgodnie z filozofią „zero waste”. Będzie m.in. o ziołach, o kiszonkach i o najnowszych trendach. Strefa BAR 4.0 to otwarta przestrzeń, gdzie swoje umiejętności zaprezentują mistrzowie w swoim fachu. Spotkanie będzie miało interaktywny charakter.

Zero waste to już globalny trend. Coraz szerzej mówi się o nim w gastronomii, dlatego cieszy fakt, że również barmani szukają sposobów jak chronić środowisko. Filozofia zakłada ograniczenie odpadów. Wiele lokali zamiast plastikowych słomek proponuje klientom metalowe, papierowe lub te wyprodukowane ze skrobi kukurydzianej. Dużym problem są również serwetki, czy wszelkiego rodzaju ozdoby, których używamy tylko raz. – Koniec ze śmieciami. To co inni wyrzucają, my wykorzystamy. Nasi goście udowodnią, że obierki ziemniaków, czy pestki mogą być tak samo cennym składnikiem drinków, jak używane najczęściej cytrusy. Pomyślmy jak wiele owoców wraz z innymi odpadami trafia do worków na śmieci. Na nas robi to ogromne wrażenie, dlatego postanowiliśmy poruszyć ten temat podczas Food Interactive Days. – mówi Tomasz Krupa, Project Manager. W gastronomii dużą wagę przykłada się również do tradycji, dlatego barmani będą mieli za zadanie przygotować koktajl, który odda charakter regionu, z którego pochodzą. Dużo miejsca poświęcimy foodparingowi, czyli połączeniu różnych aromatów, smaków i technik kulinarnych.

Wśród zaproszonych osób spotkacie barmanów i kucharzy z takich topowych miejsc jak: Sababa i Czeczotka Coctail Bar z Krakowa, Cosmo bar i Bar Wieczorny z Warszawy, Flisak’76 i Pixel Cocktail z Gdańska oraz Barschool.pl. Nasi goście udowodnią, że przemyślane korzystanie z darów natury to nie tylko trend. To również sposób na ograniczenie wydatków w restauracji.

To nie wszystko co dla Was przygotowaliśmy. Podczas dwóch dni spotkamy ekspertów od marketingu gastronomicznego, prawa pracy oraz zasobów ludzkich. Będziemy rozmawiać m.in. o strategii marek, o problemach z zatrzymaniem pracowników, o współpracy z influencerami. Wśród gości spotkacie praktyków m.in. z Krakowa, Poznania, czy Warszawy.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy osoby z branży HoReCa i tych, którzy dopiero planują związać swoją przyszłość z gastronomią. Wstęp możliwy jest na podstawie bezpłatnej rejestracji – on-line lub bezpośrednio na miejscu. Istnieje również możliwość wykupienia dodatkowych płatnych pakietów szkoleniowych, które dostępne są na stronie https://foodinteractivedays.pl/pl/strefa-gosci/wstep-i-pakiety-konferencyjne.html