Warszawska Akademia Inspiracji Makro ponownie otwarta

Aktualności

Warszawska Akademia Inspiracji Makro ponownie otwarta

Nowoczesne centrum szkoleniowo-kompetencyjne dedykowane przedstawicielom branży HoReCa znajduje się w nowo otwartej siedzibie Makro Polska w Warszawie. Pierwszy pokaz z degustacją odbył się 19 marca. Poprowadził go m.in. Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epokawyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Akademia Inspiracji Makro, zlokalizowana w Warszawie i Krakowie, to nowoczesne centrum kompetencyjno-szkoleniowe dedykowane przedstawicielom branży HoReCa Stołeczna Akademia Inspiracji została przeniesiona do nowej siedziby i obecnie znajduje się przy Alejach Jerozolimskich 186. Ma bezpośrednie połączenie z halą, co sprawia, że jej pracownicy są jeszcze bliżej klientów i codziennego biznesu firmy.

Nowa Akademia Inspiracji, o powierzchni 674 m2, składa się z  6 przestronnych sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. Każda przestrzeń została dostosowana tak, aby mieć optymalne możliwości szkoleniowe dla wszystkich przedstawicieli branży HoReCa: zarówno małych punktów gastronomicznych, jak i przedstawicieli dużych hoteli i kantyn.  W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości, nowoczesne sprzęty. Została ona dostosowana do prac kulinarnych i cukierniczych. Sekcje zostały wykonane z kamienia, aby ułatwić przygotowywanie ciast i czekolady. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji, dzięki którym to pomieszczenie może być nie tylko miejscem szkoleń, ale również stać się przestrzenią kreatywną dla szefów kuchni służącą do wspólnego gotowania. W kuchni testowej prowadzone są badania i monitorowanie jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży.

W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii wchodzą czterej doświadczeni szefowie kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, Executive Chefa, 2 shadow szefów oraz 12 uznanych w branży trenerów, wśród których znajdziemy między innymi: Michela Morana, Martina Gimeneza Castro, Giancarlo Russo czy Patrycję Siwiec.

Akademia Inspiracji oferuje 4 kategorie warsztatów: Kulinarne (między innymi: Nowoczesna kuchnia polska czy Menu okolicznościowe), Cukiernicze (między innymi: 5-dniowy kurs cukierniczy,  Nowoczesne eklery, Makaroniki francuskie), Front (między innymi: kelnerskie, baristyczne czy barmańskie) oraz Biznes (finanse, marketing, kompetencje miękkie, zarządzanie zespołem czy fotografia kulinarna). Akademia Inspiracji ma dwie placówki stacjonarne, jednocześnie szefowie kuchni udzielają konsultacji oraz prowadzą szkolenia w całej Polsce.

Jak podkreśla Dorota Nagadowska, Learning Experience Senior Manager w Makro PolskaCelem Akademii Inspiracji MAKRO jest wspieranie i inspirowanie  klientów oraz pracowników poprzez dostarczanie użytecznych i praktycznych rozwiązań oraz narzędzi. Szeroki zakres szkoleń, który oferujemy oraz doświadczeni trenerzy zapewniają, że każdy obecny i przyszły pracownik w branży HoReCa ma możliwość podnoszenia swoich kompetencji – dodaje.

Wszystkie działania mają pomóc naszym klientom z branży HoReCa w osiąganiu wyższych wyników finansowych, podnoszeniu jakości serwowanych dań, a następnie zachowaniu ich powtarzalność, a to wszystko w przyjaznym środowisku pracy. Dlatego nieustannie monitorujemy światowe trendy, przyglądamy się też z pełnym zaangażowaniem polskiej scenie kulinarnej i wyzwaniom, jakie obecnie stawia przed nią rynek. Wiedza pozyskana w ramach szkoleń w Akademii Inspiracji jest gotowa do implementacji w lokalach naszych klientów już następnego dnia. Restauratorzy mają różne wyzwania, a my ich po prostu o nie zapytaliśmy: Jakiego wsparcia teraz potrzebujecie? Następnie przypisujemy temat do odpowiedniego profesjonalisty z branży i opracowujemy warsztat. Tą drogą podążamy w coraz większym gronie trenerów profesjonalistów z branży HoReCa – dodaje Rafał Zaręba, Executive Chef Akademii Inspiracji.

20 marca był pierwszym dniem działania warszawskiej filii Akademii Inspiracji po przerwie związanej z przeniesieniem placówki do nowej siedziby firmy. Marcin Przybysz, uznany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni restauracji Epoka, poprowadził warsztaty poświęcone kuchni polskiej. Podczas pokazu przygotował tradycyjne dania nawiązujące do rodzimych kulinariów.

Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów. Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. Szkolenia mają charakter teoretyczny oraz praktyczny. W ramach projektu uczestnicy mogą wziąć udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce.

źródło: materiał prasowy Makro Polska

oprac. red.