Sukcesy krakowskiej restauracji na międzynarodowej i lokalnej scenie kulinarnej

Aktualności

Sukcesy krakowskiej restauracji na międzynarodowej i lokalnej scenie kulinarnej

Restauracja Albertina, regularnie wyróżniana w Przewodniku Michelin, niezmiennie od lat utrzymuje się na szczycie polskiej sceny gastronomicznej. Jej tegoroczna obecność na Międzynarodowych Targach Turystycznych IBT stanowi kolejny krok w umacnianiu swojej pozycji nie tylko w kraju, lecz także za granicą. W marcu mocno o sobie dała znać w dwóch renomowanych wydarzeniach, które podkreślają nie tylko wysoką jakość jej kuchni, ale także jej znaczenie jako ambasadora polskiej kuchni na europejskiej arenie kulinarnej.

Na początku marca, na Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB w Berlinie restauracja prezentowała polską kuchnię oraz promowała lokalną turystykę gastronomiczną. To była doskonała okazja, by podczas live cooking’u przedstawić bogactwo smaków i tradycji kulinarnej Polski szerokiemu gronu odbiorców z całego świata. Albertina pragnie być ambasadorem nie tylko swojej restauracji, ale także lokalnej kuchni i polskiej gościnności. Udział restauracji w tak ważnym wydarzeniu był możliwy dzięki współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin. Od ponad 6 lat restauracja jest regularnie wyróżniana w tym słynnym na całym świecie przewodniku gastronomicznym, co niewątpliwie czyni ją doskonałym ambasadorem Krakowa, polskiej kuchni oraz gościnności na światowym poziomie.

Targ Pietruszkowy, organizowany od ponad 10 lat w sercu Krakowskiego Podgórza, to wyjątkowe dla Krakowian wydarzenie, które promuje i podkreśla regionalne smaki i tradycje kulinarnego dziedzictwa. To doskonała okazja dla mieszkańców i turystów, aby skosztować wyjątkowych potraw serwowanych przez tą restaurację, która wykracza poza mury swojej kuchni i serwuje ciepły posiłek na łonie natury. Jak informują organizatorzy Targu, będzie również możliwość degustacji i zakupu słynnych wędlin z dziczyzny, przygotowanych przez szefa kuchni i współwłaściciela Alberitny, Grzegorza Fica.

Na początku kwietnia Albertina szykuje się do obchodów swoich ósmych urodzin. To ważne wydarzenie, które w obecnych czasach świadczy o trwałości i sukcesie restauracji na krakowskiej scenie kulinarnej. Urodziny to doskonały moment, aby podziękować gościom za ich wsparcie i zaufanie, które sprawiło, że restauracja mogła osiągnąć tak wiele przez te lata oraz aby zaprosić ich do wspólnego świętowania. Przygotowania do tej rocznicy już trwają, a szczegóły wydarzenia zostaną ujawnione w najbliższym czasie. Od samego początku, w swojej idei fine diningu, Albertina zdobyła uznanie krytyków gastronomicznych z Polski i ze Świata, a jej udział w międzynarodowych targach i projektach oraz lokalnych wydarzeniach to tylko niektóre z przejawów jej pasji i zaangażowania w tworzenie niezapomnianych doświadczeń kulinarnych dla swoich gości.