Przychody gastronomiczne sieci Sfinks Polska po trzech kwartałach 2024 r. wzrosły do 154,3 mln zł i były wyższe o 9,2% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Sieć lokali porównywalnych (L4L) również zanotowała wzrost obrotów w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2024 – o 8,8% r/r do poziomu 143,41 mln zł. Na koniec września br. na przychody ze sprzedaży gastronomicznej Sfinksa (z wyłączeniem sieci Piwiarnia) pracowało 76 restauracji wobec 74 przed rokiem.
Czas letnich ogródków to zwyczajowo dobry okres dla gastronomii, co także zaprocentowało w tym roku w naszych sieciach. Do obrotów zaczęły się też w coraz większym stopniu dokładać nowe restauracje, jak SPHINX w Rzeszowie czy dwa lokale The Burgers i Sphinx w Poznaniu. Oczekujemy, że swój pełny potencjał sprzedażowy osiągną w IV kwartale. Jednocześnie tegoroczny wrzesień był nieco mniej sprzyjający, niż się spodziewaliśmy, z uwagi na warunki pogodowe, ale też kilka restauracji zostało wyłączonych z pracy z powodów od nas niezależnych. Mimo tych czasowych trudności nasza sieć gastronomiczna wypracowała po raz kolejny wyższe przychody zarówno w ujęciu narastającym, jak i w samym III kwartale, co potwierdza solidność fundamentów, na których zbudowane są nasze sieci – komentuje Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.
Sieć restauracyjna Sfinksa w okresie od lipca do końca września 2024 r. osiągnęła przychody w wysokości 54,8 mln zł wobec 51,43 mln zł rok wcześniej. W tym samym okresie sieć lokali porównywalnych (L4L) wypracowała obroty 51,02 mln zł wobec 48,23 mln zł w III kwartale 2023 r.
Raportowana przez Sfinks Polska sprzedaż gastronomiczna obejmuje przychody ze sprzedaży netto osiągane przez lokale (własne i franczyzowe) pod markami Sphinx, The Burgers, Chłopskie Jadło i Lepione&Pieczone by Chłopskie Jadło. Sprzedaż gastronomiczna nie obejmuje przychodów sieci Piwiarnia. Jednocześnie spółka zwraca uwagę, że sprzedaż gastronomiczna nie jest tożsama z przychodami ze sprzedaży osiąganymi przez Sfinks Polska. Na te składają się przychody ze sprzedaży gastronomicznej wypracowywanej przez restauracje własne oraz przychody z opłat franczyzowych naliczane od sprzedaży gastronomicznej realizowanej przez restauracje franczyzowe. W tym drugim przypadku przychody ze sprzedaży gastronomicznej stanowią przychód franczyzobiorców.