Piąta edycja The Best Chef Awards powered by PERLAGE odbędzie się w dniach 13, 14 i 15 września 2021 roku w Amsterdamie. Ogłoszonych zostało stu nowych kandydatów z całego świata. Dwóch z nich pochodzi z Polski. Są nimi: Przemysław Klima oraz Jan Sobecki. Wraz z szefami kuchni, którzy w zeszłym roku znaleźli się w rankingu THE BEST CHEF TOP 100 AWARDS, tegoroczna TOP 100 zostanie wyłoniona poprzez głosowanie wszystkich dwustu szefów kuchni oraz grupy 100 anonimowych profesjonalistów. Głosowanie rozpocznie się 6 czerwca.
Nowi kandydaci!
Ten rok był pełen niepewności, ponieważ THE BEST CHEF zmienił sposób, w jaki zaprezentowano 100 nowych kandydatów do listy Top100. Kandydaci wybrani zostali przez grupę niezależnych partnerów THE BEST CHEF, która składała się z profesjonalistów ze świata gastronomii.
Począwszy od 25 lutego, przez 100 dni, THE BEST CHEF ogłaszał jednego kandydata dziennie, bez określonej kolejności, za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych.
Zobacz wszystkich nowych kandydatów
W tym roku mamy bardzo zróżnicowaną i interesującą grupę szefów z całego świata. Grupa, która łączy doświadczone gwiazdy kulinarne z młodszym pokoleniem talentów, które na pewno zrobią ogromną karierę i wprowadzą zmiany w świecie fine dining w nadchodzących latach. Szukaliśmy grupy szefów kuchni, którzy mogą reprezentować teraźniejszość i przyszłość gastronomii na całym świecie i uważamy, że tych nowych 100 kandydatów, w tym kilka wspaniałych talentów z kontynentu afrykańskiego, jest tego bardzo dobrym świadectwem. Ciężko pracujący, utalentowani, pełni pasji, kreatywni, świadomi społecznie, różnorodni ludzie, którzy mogą dawać przykład i mają dużą wiedzę do przekazania – mówi jeden z założycieli The Best Chef, Cristian Gadau.
6 czerwca, THE BEST CHEF rozpocznie głosowanie, w którym wszyscy szefowie kuchni z zeszłorocznej listy (plus wspomniana wcześniej grupa niezależnych profesjonalistów) oraz 100 nowych kandydatów zostanie zaproszonych do głosowania w celu wyłonienia TOP100 AWARDS 2021 roku. W kolejnym etapie odbędzie się głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez specjalny formularz na stronie The Best Chef Awards i rozpocznie się na początku lipca.
Niesamowity Amsterdam
W stolicy Niderlandów tegoroczni uczestnicy będą mieli okazję podzielić się wiedzą ze swoimi kolegami i koleżankami z całego świata oraz poznać ich wspaniałe projekty, przebywając w jednym z najbardziej ekscytujących miast Europy, z niezwykłą sztuką, architekturą, smakami i historią.
Głównym celem THE BEST CHEF jest promowanie gastronomii oraz szefów kuchni. Amsterdam jest więc idealnym miejscem – tętniącym życiem i malowniczym miastem z bardzo bogatą kulturą, która z roku na rok zajmuje coraz więcej miejsca na międzynarodowej mapie kulinarnej. To również w Niderlandach, w szczególności w Amsterdamie The Best Chef cieszy się ogromną popularnością. To właśnie w tym kraju mamy jedną z największych grup osób, które śledzą nasze działania w mediach społecznościowych – mówi Joanna Ślusarczyk, jedna z założycieli The Best Chef.
W tym roku, oprócz Wielkiej Gali The Best Chef Awards, konferencji: Area Talks i Food Meets Science, planujemy masę innych aktywności, które przybliżą naszej niesamowitej grupie zaproszonych gości, Amsterdam i jego kulturę. Będzie to: pre-event, gastronomiczna wycieczka rowerowa po mieście, która zabierze nas do różnych restauracji i pokaże to, co najlepsze w kuchni holenderskiej, a także wielkie wydarzenie-niespodzianka, które połączy szefów kuchni i sportowców – wyjaśnia Cristian Gadau.
Poprzednie edycje wydarzenia The Best Chef odbyły się w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., w Barcelonie w 2019 r. Zeszłoroczne wydarzenie odbywało się natomiast w formie Virtual 2020. Slogan tegorocznego wydarzenia The Best Chef Awards 2021 to: Back to „Live”, Back to Reality.
Ostatni rok nie zatrzymał nas. Przez cały ten czas ciężko pracowaliśmy, aby dostosować się do panujących warunków i zapewnić szefom kuchni i restauracjom na całym świecie platformę dzięki której będą mogli pozostać cały czas w kontakcie oraz dzielić się informacjami, nowymi pomysłami między sobą jak i z opinią publiczną. W tym roku mamy ogromną nadzieję, że cała nasza społeczność będzie mogła ponownie spotkać się osobiście – kończy Joanna Ślusarczyk.
Przemysław Klima – szef kuchni i współwłaściciel La Bottigliera 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie nagrodzonej gwiazdką Michelin.
Jan Sobecki – szef kuchni holenderskiej dwugwiazdkowej restauracji Tribeca