Na kulinarnej mapie Iławy działa restauracja Projekt Archimagirus, która proponuje swoim gościom wyłącznie menu degustacyjne. Jej założycielem jest laureat Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora 2021 w kategorii osobowość gastronomii, szef Akademii Kulinarnej Concept 37 oraz mistrz Europy w carvingu – Mariusz Gachewicz, który który przez 10 lat był szefem kuchni w Zamku w Gniewie.

Koncepcja restauracji zrodziła się w oparciu o konkurs Archimagirus Tradycja & Nowoczesność, którego jest współorganizatorem. Docelowo w tym miejscu będą serwowane także dania, które w trakcie wydarzenia zachwyciły jury konkursowe.

Restauracja rządzi się swoimi zasadami. Po pierwsze – otwarta jest jedynie w wybrane weekendy, a uczestnictwo w degustacji możliwe jest tylko po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji stolika. Po drugie – wszystkie serwowane dania są podawane w formie menu degustacyjnego. Goście podczas kolacji raczeni są także starannie wyselekcjonowanymi i dobranymi do potraw winami, które potęgują doznania smakowe i zapewniają szereg nowych, kulinarnych odkryć – mówi Mariusz Gachewicz.

Menu degustacyjne przygotowywane i serwowane jest przez właściciela restauracji oraz innych nagradzanych szefów kuchni, których założyciel Projektu Archimagirus zaprasza do wspólnego tworzenia kreatywnych potraw.

oprac. red.