Rodzinne śniadania na mieście to coraz silniejszy trend, a Polacy coraz chętniej spożywają śniadanie poza domem, również ze swoimi pociechami. To doskonały sposób na celebrowanie posiłku w niespiesznej atmosferze bez nudy na talerzu. Zdecydowanie unikniemy tego kłopotu zabierając rodzinę na śniadanie na mieście, na przykład do Breakfast Corner by Food Town w warszawskiej Fabryce Norblina.
Śniadanie to kluczowy posiłek dnia. Pierwszy krok w kierunku dostarczenia organizmowi składników odżywczych oraz dobrego samopoczucia i energii niezbędnej do podjęcia wytężonej pracy oraz wyzwań codzienności. Dla oszczędności czasu i urozmaicenia warto ten poranny posiłek zjeść wspólnie z rodziną w ulubionym lokalu. Będzie to nie tylko oryginalny sposób na smaczny początek dnia, ale także okazja do spędzenia jakościowego czasu razem, bez konieczności poświęcania uwagi na przygotowania i sprzątanie w domu.
Kilka powodów, dla których warto wygospodarować czas na śniadanie na mieście:
- Przyjemny start dnia: rodzinne śniadanie to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia razem budując wspólne chwile i tworząc pozytywną atmosferę na cały dzień.
- Nowe doznania kulinarne: wybierając lokalne restauracje serwujące śniadania mamy możliwość eksploracji kulinarnej i kulturowej swojej okolicy, odkrywania nowych, zdrowych i zróżnicowanych posiłków, co może poszerzać kulinarną świadomość i zainteresowania najmłodszych.
- Budowanie więzi rodzinnych: wspólne jedzenie posiłków sprzyja rozmowom, dzieleniu się planami na dzień oraz wzmacnia więzi rodzinne. To doskonała okazja, by zatrzymać się na chwilę i pobyć razem.
- Tworzenie pozytywnych nawyków żywieniowych: dzieci, które regularnie uczestniczą w rodzinnych śniadaniach często rozwijają zdrowsze nawyki żywieniowe, które mogą towarzyszyć im przez całe życie.
- Nauczanie i utrwalanie zasad etykiety i zachowania w miejscach publicznych: w miejscach publicznych dzieci będą bardziej skłonne stosować się do zasad, a rodzice zazwyczaj nie tracą tak szybko cierpliwości jak w domu
- Budowanie lokalnej społeczności poprzez regularne wizyty: wpływa to na poczucie przynależności i integracji społecznej. Dzięki temu śniadanie na mieście staje się edukacyjną i społeczną przygodą dla całej rodziny, zatem warto wpisać spożywanie pierwszego posiłku na mieście w stały grafik rodzinnych aktywności.
W Breakfast Corner do wyboru siedem oryginalnych konceptów śniadaniowych na każdy dzień tygodnia pochodzących z różnych kręgów kulturowych: z Japonii, Włoch, Belgii, Hiszpanii, Francji czy USA.
Prawdziwym hitem są japońskie pankejki z Kumo To Yaki, podawane z kremem waniliowym, domową owocową konfiturą, świeżymi sezonowymi owocami, słonym karmelem i popcornem lub śmietankowym kremem o smaku japońskiej zielonej herbaty matcha. Szef kuchni poleca wytrwane rustico leccese – pierożki z ciasta francuskiego podawane z mozzarellą i pomidorami, serem oraz dużą ilością pieprzu lub serkiem śmietankowym. Wielbicielom słodkości proponuje na śniadanie pasticciotto leccese, które jest rodzajem kruchego ciastka skrywającego w środku krem jajeczny, czekoladę, wiśnie, krem orzechowy, pistację czy limoncello.
oprac. red.