W tym roku ruszył zupełnie nowy projekt realizowany przez Polską Izbę Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka “Młodzi Szefowie Kuchni”. Działanie zakłada cykl 4 konferencji w różnych regionach kraju przeznaczonych dla nauczycieli zawodu w szkołach gastronomicznych. Pierwsze spotkanie odbyło się w Poznaniu 28 marca.
Podczas zajęć praktycznych w szkołach uczących zawodów gastronomicznych wciąż za mało uwagi poświęca się wykorzystaniu mleka i produktów mlecznych do przygotowania wartościowych potraw. A przecież produkty te są ogólnodostępne i w niewygórowanych cenach, należy też pamiętać, że mają szerokie zastosowanie do potraw słodkich i wytrawnych, deserów i dań głównych. Dlatego aby zainspirować nauczycieli do prowadzenia ciekawych zajęć, spotkanie połączone było z warsztatem kulinarnym, który poprowadził szef kuchni i dietetyk Artur Wesoły.
Zaprezentował jak wykorzystać w kuchni mleko i produkty mleczarskie aby zachęcić do ich stosowania podczas zajęć w szkołach. Nauczyciele podczas szkolenia otrzymali przepisy, instruktaż i scenariusz lekcji praktycznych, które przeprowadzą w swoich klasach. Nauczyciele zostali też poinformowani o walorach i właściwościach odżywczych mleka, by móc tę wiedzę przekazać swoim podopiecznym.