Paweł Kubera, finalista tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski swoją przygodę z profesjonalnym gotowaniem zaczynał w poznańskich restauracjach Adria i Kresowa. Umiejętności szlifował w restauracji Bażanciarnia Magdy Gessler. Kolejnym ważnym punktem w jego karierze było szkolenie w 2007 r., które przeszedł w Instytucie Poul Bocuse w Lyonie oraz praca w Mielżyński Wine Bar i Restauracji Figa.
Kulinarne sukcesy
W 2010 roku objął funkcję szefa kuchni Hotelu Zieliński, od tego momentu zaczęła się jego przygoda z konkursami kulinarnymi, która trwa do dziś.
Do największych sukcesów w tej kwestii zaliczam zajęcie drugiego miejsce w Primerba Cup 2011 r. oraz dwukrotne zwycięstwo w Festiwalu Kuchni Greckiej, w latach 2013 i 2015, obrona tytułu w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów we Wrocławiu 2015 i 2016 roku – mówi Paweł Kubera.
Cztery razy na podium
Na podium Kulinarnego Pucharu Polski stał czterokrotnie. Dwa razy zajmując drugie i dwukrotnie trzecie miejsca. W tym roku nominację otrzymał wygrywając konkurs Wielkopolski Kucharz Roku – konkurs im. Rafała Jelewskiego.
W mojej pracy najbardziej cenię możliwość czerpania radości z codziennego gotowania oraz eksperymentowania z nowymi połączeniami smakowymi i świetnymi produktami zarówno rodzinnego podwórka, jak i z całego świata – przekonuje tegoroczny finalista Kulinarnego Pucharu Polski.
Finał wydarzenia odbędzie się 26 i 27 września podczas targów Polagra.