Powraca najpopularniejsze wydarzenie autorskiej niezależnej sceny fine diningu. Festiwal pod hasłem #NowyFineDining poszuka odpowiedzi na pytanie, jaka jest tożsamość najwyższej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach.
Polski fine dining odradza się w nowej postaci, a wraz z nim powraca najważniejsze wydarzenie sezonu #NowyFineDining. Tegoroczna edycja Festiwalu poświęcona jest nowej tożsamości i próbie zdefiniowania najwyższej próby kulinariów w Polsce. Po raz pierwszy w Festiwalu wezmą udział też restauracje, które najwyższy poziom restauracyjny i kulinarny reprezentują w bardziej codziennym wydaniu.
Pandemia spowodowała zerwanie z trendami, które jeszcze kilka miesięcy wcześniej stanowiły prawdziwą sensację. Pod wpływem zachodzących zmian Szefowie Kuchni i restauracje zaczęli poszukiwać nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie kulinarnej i restauracyjnej, dokonując m.in. rekonstrukcji menu. Laboratoryjne modyfikacje ustąpiły miejsca fascynacji prostymi, naturalnymi składnikami najwyższej jakości.
Do głosu dochodzi gotowanie zgodne z terroir i holistyczne spojrzenie na składniki. Przemiana zachodzi głównie w sferze produktów. Przestają liczyć się tylko najdroższe elementy. Fine dining dostosowuje do otoczenia ekonomicznego i obostrzeń, ale dynamicznie wróci do czasów rezerwacji stolika z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem – zaznacza Jacek Krawczyk, prezes Bocuse d’Or Poland.
#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. W Festiwalu biorą udział zarówno restauracje postrzegane jako ekskluzywne, jak i te najzdolniejsze wśród postrzeganych jako codzienne. W samej Warszawie Goście odwiedzą ponad 20 restauracji, w tym: InAzia, N31, Klonn, Belvedere Łazienki Królewskie, Dyletanci i Venti-tre. Podczas Festiwalu zadebiutują m.in. stołeczne Gardens by Fort, Ceviche Bar, Klonn, czy Stara Wozownia w Pałacu Mała Wieś.
Organizatorzy wraz z szefami kuchni z ponad siedemdziesięciu restauracji przewidują ogromne zainteresowanie Festiwalem. Szacuje się, że w wydarzeniu weźmie udział nawet 15 tys. gości! Dlatego warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, aby zapewnić sobie dostęp do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach. Wszystkie propozycje festiwalowych restauracji oraz oferowane przez nie menu znajdują się na stronie www.FineDiningWeek.pl.