Mistrzyni polskiej sceny kawy na GastroTargach SMAKKi

Aktualności

Mistrzyni polskiej sceny kawy na GastroTargach SMAKKi

Już w marcu,  Agnieszka Rojewska spotka się z uczestnikami GastroTargów SMAKKi w Centrum EXPO XXI w Warszawie.

Agnieszka Rojewska to nie tylko niezwykle zdolna baristka, ale i jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich ambasadorek w świecie kawy. Początki historii mistrzyni sięgają 2008 r., kiedy rozpoczęła pracę w kawiarni coffeheaven #134 w Poznaniu. Na pierwsze zawody, wewnętrzne eliminacje do Mistrzostw Polski w 2008 roku, nie mówiąc jej o tym, zapisała ją trenerka.

Było to „popchnięcie” w kierunku, do którego nie byłam przekonana. Czasem jednak potrzeba, żeby ktoś za nas podjął decyzję – wspomina Agnieszka Rojewska.

Pierwszy sukces to zdobycie III miejsca w Mistrzostwach Polski Latte art w 2011 r., które było dla niej samej dużym zaskoczeniem, kolejne już bardziej wypracowane. W 2014 r. została Mistrzynią  Polski w Latte art, a w 2018 r. Mistrzynią Świata Baristów na zawodach w Amsterdamie. Z kolei w tym roku zdobyła pierwsze miejsce w Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits (CIGS) w Mediolanie organizowanych przez World Coffee Championship. Przygotowania do CIGS, które sprawdzają wiedzę i umiejętności z dziedziny parzenia kawy i miksologii, trwały dwa miesiące.

Mistrzostwa świata to dobre miejsce, żeby promować lokalne smaki i produkty. Moje autorskie propozycje zawierały składniki, takie jak grzane wino i żubrówka, by podkreślić to, co popularne i charakterystyczne w Polsce – mówi ekspertka.

Agnieszkę na zawodowej scenie wyróżniają swoboda, uśmiech i dobry kontakt z publicznością, choć podobno strach bywa paraliżujący. W takich sytuacjach pomaga też dobre przygotowanie.

Głowa wtedy nie musi myśleć i analizować, ciało po prostu odtwarza wyćwiczony wcześniej występ – opowiada.

Osiągnięć krajowych i międzynarodowych jest jeszcze 13. W tym przypadku, bez dwóch zdań, praktyka czyni mistrzem.

Mistrzostwa drogą do sukcesu osób i firm

Jak podkreśla Agnieszka, zwycięstwo w mistrzostwach świata to uczucie nie do opisania, a korzyści z udziału w profesjonalnych zawodach są liczne.

Dzięki uczestnictwu w imprezach organizowanych przez SCA dużo łatwiej polskim baristom i firmom otrzymać dobrą kawę na zawody czy do palarni. Każde zwycięstwo zwraca uwagę branży, konsumentów i sprzyja rozwojowi biznesu, dlatego warto próbować swoich sił podczas branżowych konkursów – twierdzi Agnieszka Rojewska.

Najbliższe profesjonalne zawody baristów „CUP of Poland” odbędą się 24 marca 2023 roku w trakcie Festiwalu Kawowych SMAKKÓW GastroTargów. Tam mistrzyni wystąpi w roli sędziego, obok znanych w świecie kawy osób, takich jak: Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, Marcin Rusnarczyk czy Anna Oleksak. Ten ogólnopolski konkurs skierowany do rzemieślniczych i dużych korporacyjnych palarni kaw pozwoli ubiegać się o prestiżowy tytuł „Najlepszej kawy w Polsce”.

Oceniany będzie smak i wygląd kawy, technika parzenia, kunszt pracy i profesjonalizm baristy. Degustacje zostaną przeprowadzane w 100% „w ciemno”, co oznacza brak informacji o marce kawy, osobie przygotowującej i rodzaju ekspresu. Obiektywny wybór najlepszego smaku zapewni wyjątkowa formuła oceny, na którą składać się będzie opinia konsumentów i światowej klasy profesjonalistów – mówi Andrzej Zych, sędzia WBC (World Barista Championship), pomysłodawca „CUP of Poland”.

Tego typu zawody to doskonała okazja, by zwiększyć prestiż marki, mieć wpływ na rozwój biznesowy i  nawiązać współprace z renomowanymi partnerami.

Polska scena kawy

Zmiany w zwyczajach kawowych Polaków, którzy coraz chętniej po nią sięgają, są nieodłącznie związane z funkcjonowaniem przedsiębiorców w tej branży. Zdaniem Agnieszki Rojewskiej nasz kraj nie ma się czego wstydzić, gdyż działają tu profesjonalni bariści, roasterzy, palarnie i firmy, które produkują innowacyjny sprzęt. Również dzięki lokalnemu oddziałowi Specialty Coffee Association Polska ma znaczącą pozycję na rynku kawy o wysokiej jakości. Będzie można się o tym przekonać podczas GastroTargów SMAKKi, gdzie segment kawowy stanie się mocnym filarem międzynarodowego wydarzenia, które zgromadzi branżę HoReCA.

W trakcie targów, podczas Olimpiady Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, mistrzyni przybliży historię swojego sukcesu i na stoisku zaprezentuje palarnię „Sheep and Raven”, którą prowadzi.

Więcej informacji znajduje się na www.smakki.pl i w mediach społecznościowych: Facebook, LinkedIn i Instagram.