Mateusz Dąbek Best Baristą 2023 roku

Aktualności

Mateusz Dąbek Best Baristą 2023 roku

Zwycięzca I edycji konkursu Best Barista Challenge został wybrany. Finaliści zostali wytypowani w regionalnych eliminacjach, podczas rozgrywek w 8 miastach.

1 grudnia 2023 r., w siedzibie firmy Best Company Solutions w Warszawie, odbył się finał ogólnopolskiego konkursu Best Barista Challenge. W rozstrzygającej rozgrywce wzięło udział 8 najlepszych uczestników wytypowanych w regionalnych eliminacjach. Walczyli o tytuł Best Barista Roku 2023, nagrodę główną – młynek a także atrakcyjne nagrody rzeczowe od organizatora oraz partnerów wydarzenia. Do konkursu zgłosiło się prawie 130 baristów z całej Polski. Eliminacje odbyły się w 8 miastach, trwały od czerwca do końca listopada 2023 roku.

Wśród finalistów I edycji konkursu znaleźli się:

1. Mateusz Dąbek
2. Daria Figaszewska
3. Sebastian Kuczyński
4. Minh Hanh Le
5. Nguyen Hai Ngoc
6. Andrei Ovodok
7. Jakub Świątek
8. Natalia Woronowicz

Cieszy nas, że konkurs zyskał taką renomę i przyciągnął tak wielu zdolnych uczestników. Jednak udało nam się stworzyć coś jeszcze – wspaniałą, zaangażowaną i wspierającą się społeczność. Ale Best Barista Challenge to coś więcej niż tylko konkurs – to przestrzeń dla baristów do prezentacji swoich umiejętności, budowania własnej rozpoznawalności oraz nawiązywania cennych kontaktów. Jestem pod wrażeniem zaangażowania i pasji, jaką wszyscy uczestnicy wnieśli do tego projektu – mówiła podczas otwarcia finałów Urszula Stryjek, prezes Best CS.

W składzie sędziowskim konkursu finałowego znaleźli się: Elżbieta Citak, Bero Polska; Robert Rybczyński, Story Coffee Roasters Specialty Coffee i Rafał Kaniewski, palarnia kawy Java Coffee.

Pierwsza runda finału polegała na przygotowaniu Latte Art, zgodnie z wylosowanym wcześniej wzorem. Zawodnicy, startując w parach, do malowania na espresso używali napojów roślinnych. Do drugiego etapu przechodzili uczestnicy, którzy wiernie odwzorowali wylosowany wzór w swojej filiżance kawy – oceniano precyzję wykonania, położenie wzoru, kontrast. Poza oficjalną konkurencją odbył się konkurs na najpiękniejszą Syrenkę namalowaną na mlecznej pianie. Tu przestrzeń do kreacji była nieograniczona, można było wspomagać się barwnikami i własnymi akcesoriami.

Czwórka najlepszych zawodników przeszła do półfinałów, podczas których mierzyli się z konkurencją „Magic box”, polegającą na przygotowaniu napoju na bazie kawy, z wykorzystaniem dodatków wylosowanych w pudełku: syropów smakowych, napoju roślinnego oraz innych nieoczywistych dodatków. Tu najważniejsza była kreatywność, umiejętność doboru składników, łączenia smaków, kompozycja aromatów i tekstur. W kolejnej części finału „Art Bar”, zawodnicy musieli wykazać się nie tylko dokładnością, kreatywnością, ale przede wszystkim pewną ręką wynikającą z doświadczenia. Sędziowie szczególną uwagę zwracali uwagę na precyzję, symetrię, powtarzalność tego wzoru wykonywanego w dwóch filiżankach.

Zwycięzcą I edycji konkursu został Mateusz Dąbek, otrzymując tytuł Best Barista Roku 2023. Mateusz Dąbek wygrał eliminacje w Katowicach. Jak sam podkreślał, do konkurencji latte art przygotowywał się od samego początku pracy w tej branży, czyli niemal 10 lat. Drugie miejsce w konkursie zajął Nguyen Hai Ngoc, a trzecie zdobyła Daria Figaszewska.

Zainteresowanie I edycją konkursu przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. W eliminacjach regionalnych wzięło udział około 130 osób. Natomiast w finale rywalizowało 8 uczestników, którzy wygrali eliminacje w różnych miastach. Wierzyliśmy, że dzięki temu projektowi wypełniamy lukę, tworząc przestrzeń do zdrowej rywalizacji dla baristów. Brakuje na rynku takich wydarzeń, które dają możliwość sprawdzenia się i dalszego rozwoju w tej dziedzinie. Co ważniejsze konkurs ten pozwala przygotować się do konkursów na poziomie Specialty Coffee Association, takich jak Mistrzostwa Polski Barista lub Latte Art – podkreślał Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte i Compak, Autory-zowany Trener Specialty Coffee Association.