Po długim czasie pandemicznego spowolnienia i zamknięcia Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników rozpoczyna nabór do II edycji MPSZG 2022 w roku szkolnym 2021/2022. Jest to konkurs, w którym biorą udział laureaci konkursów nominowanych z małopolskich szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Konkurs nominowany to taki, który został objęty patronatem merytorycznym na prośbę szkoły poprzez wysłanie pisma do Zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Tak jak w poprzedniej edycji zostanie przyznana ,,dzika karta” – czyli jedno miejsce dla szkoły biorący udział w konkursach nominowanych z mniejszej miejscowości nie mającej takich możliwości jak szkoły z większych małopolskich miast – mówi Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Konkurs odbędzie się 18 listopada podczas Targów Horeca w Krakowie na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet. Tematem konkursu będą dzikie smaki.