19 listopada w Andersia Hotel & SPA w Poznaniu odbędzie się 23. konferencja Made For Restaurant. Tematem przewodnim jesiennej odsłony wydarzenia będzie automatyzacja. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Debaty, warsztaty, degustacje, rozmowy przy okrągłych stołach, a także spektakl kulinarny skupią uwagę gości na temacie tworzenia nowoczesnej restauracji opartej na automatyzacji. Organizatorzy przedstawią wnioski z nowego Raportu FOR i ARC Rynek i Opinia, podsumowującego polską branżę gastronomiczną w 2024 roku i prognozującego jej przyszłość.
Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję wziąć udział w degustacji dań na podstawie przepisów opracowanych przez sztuczną inteligencję. Odbędzie się spektakl kulinarny w wykonaniu siedmiu szefów kuchni i czterech barmanów, którzy zmierzą się z przepisami wygenerowanymi przez AI, z pomocą food stylistki Oli Gerlach i przy muzyce dopracowanej przez Natalię Kmieciak, DJ-kę, blogerkę kulinarną i fotografkę. W trakcie show wystąpią Ernest Jagodziński, Sławomir Miotk, Bogumił Przybylak, Dawid Ankowski, Rafał Soroczyński, Artur Szwadzki oraz Kacper Jakubiak. Barmański pairing zaprezentują: Maciej Żabierek, Damian Deptuła, Adam Sobolewski i Artur Klimczak.
Ponadto organizatorzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami w zakresie powtarzalności oraz podejścia do zarządzania procesami w gastronomii oraz zaprezentują sposoby na ułatwienie pracy restauratorów, szefów kuchni i załogi, kończąc z hipokryzją “tradycyjnej kuchni bez półproduktów”. Nie zabraknie również tematów związanych ze sztuczną inteligencją oraz możliwością skalowania biznesu, w tym budowania franczyzy. Goście będą mieli także możliwość poznania nowoczesnych rozwiązań, które zostały wdrożone zagranicą w kuchni, w menu, na sali, w procesie zdobywania i obsługi gości oraz automatyzacji zamówień.
Zaplanowano także segment, w ramach którego spróbują rozprawić się z mitem “gastronomii romantycznej”, rozmawiając o prowadzeniu restauracji wyłącznie dla zysku.
Na scenie pojawią się także TOP Restauratorzy 2024 w kategorii Open to Technology&Digital. Ich nazwiska usłyszymy ze sceny podczas wieczornej gali finałowej, a nagrody wręczy im m.in. krytyk kulinarny Maciej Nowak. A potem Ziemowit Majewski, dyrektor City Park Poznań wraz ze swoim zespołem, zaprosi uczestników do swoich restauracji: Cucina 88 i Whisky Bar 88 na after party.
Agnieszka Małkiewicz, inicjatorka wydarzenia i prezeska agencji FOR Solutions:
Prowadzenie restauracji jest biznesem romantycznym z perspektywy budowania relacji międzyludzkich i tworzenia nowych doświadczeń smakowych, ale już mało romantycznym w kontekście umiejętności przetrwania na rynku. Ten romantyczny biznes może funkcjonować tylko dzięki nieromantycznym rozwiązaniom. Po mojej wizycie w Chicago na targach National Restaurant Association Show 2024, gdzie pojechałam na zaproszenie pana Artura Jarczyńskiego, zauważyłam, że w Polsce mówi się z dumą o prowadzeniu restauracji przede wszystkim z pasji i dla pasji – w Stanach natomiast biznes ten jest prowadzony dla biznesu. Czyli, nazywając rzeczy po imieniu, dla zysku. A co w obecnych czasach jest wytrychem, który otwiera drzwi do sukcesu i pieniędzy? W Made For Restaurant znamy odpowiedź. To automatyzacja.