Maciej Mazur przegrał w półfinale międzynarodowego konkursu barmanów

Aktualności

Maciej Mazur przegrał w półfinale międzynarodowego konkursu barmanów

20 maja 2021

Ostatni pojedynek Maćka Mazura z Aldo Reyesem (Meksyk) w dniu 12 maja, trzymał w napięciu jeszcze długo po zakończeniu bitwy. Podobnie jak w poprzednich starciach, o zwycięstwie decydowały głosy kibiców, oddawane na Instagramie oraz bonus za tzw. challenge, czyli dodatkową konkurencję rozgrywaną w trakcie pojedynku.

Głosowanie trwało 48 godzin. Po obu stronach nastąpiła wielka mobilizacja fanów. Prowadzenie na zmianę przejmował to Polak, to Meksykanin. Jeszcze 15 maja wyglądało na to, że wygra Maciek, bo otrzymał łącznie 983 głosy, a Aldo Reyes 972.  Niestety przewaga 11 punktów nie wystarczyła do zwycięstwa, gdyż Meksykanin wygrał challange z venecią (nalewakiem, którym czerpie się sherry z beczki) za co otrzymał bonus, czyli doliczono mu 10% głosów do otrzymanej sumy.

W oficjalnym komunikacie z 16 maja komisja konkursu Tio Pepe 1on1 ogłosiła zwycięstwo Aldo Reyesa wynikiem 1069 punków vs 983 dla Polaka.

Pomimo tej porażki należy cieszyć się faktem, że Maciek zaszedł tak daleko. Konkurs trwa od 23 kwietnia. Wystartowało w nim 24 barmanów reprezentujących 24 kraje.  Do półfinału dotarło sześciu. W pierwszej rundzie 6 kwietnia Maciek pokonał Duńczyka Sebastiana Krunderupa. W drugim pojedynku 23 kwietnia odniósł zwycięstwo nad Niemcem Timem Mayerem.  W historii tego najstarszego konkursu sherry na świecie był to pierwszy występ reprezentanta Polski.

Finał konkursu 16 czerwca i będzie można śledzić na Instagramie. W finale znaleźli się Sergio Bermejo (Hiszpania), Aldo Reyes (Meksyk) i Mads Vorhoove (Holandia).

Ostatnie zadanie dotyczące koktajli polega na stworzeniu przepisu na milkpunch z użyciem sherry lub spirytusu / wermutu inspirowanego sherry.

Finaliści butelkują próbki swojego koktajlu i wysyłają je do winiarni González Byass w Jerez. Tam zespół Tio Pepe 1on1 umieści próbki koktajli w numerowanym czarnym pudełkach, które zostaną wysłane do 6 sędziów. Próbki będą anonimowe.

 W jury zasiadają:

Victoria Gonzalez Lopez de Carrizosa – z piątego pokolenia rodziny González

Antonio Flores – Winiarz González Byass

Andreas Andricopolos & Tarek Nixon – Milkpunch Boys

Dean Callan (znany showman)

Zoran Pericicecarving

Eddie Rudzinkas – założyciel @cocktails_for_you

Jury oceni koktajle w 3 parametrach:

Balans:

Smak i ogólna synergia między wszystkimi elementami receptury.

Oryginalność:

Kreatywna i oryginalna interpretacja podanej tematyki i możliwość wprowadzenia świeżych pomysłów / technik do receptury i doświadczenia picia koktajli sherry.

Opakowanie:

Umiejętność i kreatywność zawodników dekorujących swoje butelki.

Za każdy element sędziowie przyznają od 1 do 3 punktów

Oprócz tytułu mistrza, uczestnicy mogą wygrać nagrody pieniężne.

1. miejsce 2300 euro

2. miejsce 900 euro

3. miejsce 700 euro

 O Maćku Mazurze

Maciej „Bobas” Mazur (27lat) jest absolwentem Zarządzania. Za barem – tylko na chwilę – stanął sześć lat temu, okazało się jednak, że to jego powołanie. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. W 2020 roku Maciej otworzył w Krakowie swój cocktail bar o nazwie TAG. przy ulicy Podwale 7. W tym samym budynku mieści się prowadzona przez niego szkoła barmańska TAG. School. Maciej Mazur to posiadacz tytułu polskiego Barmana Roku (World Class Poland 2019) oraz finalista World Class Competition z Glasgow.