9 listopada poznamy zwycięzcę polskiej selekcji Bocuse d’Or. Kto sięgnie po złotą statuetkę i będzie reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim, dowiemy się podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Jedno jest pewne, w przyszłym tygodniu na krakowskiej scenie kulinarnej rozegra się wyjątkowe widowisko. Wystąpi sześciu utalentowanych finalistów:
Małgorzata Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) i Michał Adamczyk (commis);
Michał Koszycki z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) i Kacper Macki (commis);
Grzegorz Miśta z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz) i Julia Wydra (commis);
Tomasz Soczumski z restauracji Żółty Słoń (Kielce) i Wiktoria Banaś (commis);
Patryk Studziński z Puro Hotel Halicka (Kraków) i Jakub Ptasznik (commis);
Kamil Tłuczek z restauracji PaXo w Grand Hotel BouXque (Rzeszów) i Patrycja Szczepaniak (commis).
W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści mają do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie łososia Mowi Supreme trym A, śmietany Alpro 14%, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze – schab sezonowany z okrywą tłuszczową firmy Sokołów, wątróbka kacza nie przetłuszczona, suszone borowiki, europejskie warzywa kapustne i strączkowe.
JURY DEGUSTACYJNE:
Adam Chrząstowski, przewodniczący konkursu, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland;
Emmanuel Renaut, honorowy przewodniczący jury, Flocons del Sel (3 gwiazdki Michelin);
Przemysław Klima, honorowy przewodniczący jury, Bottiglieria 1881 (2 gwiazdki Michelin);
Robert Sowa, N31 by Robert Sowa;
Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera;
Tommy Myllymäki, Aira (2 gwiazdki Michelin), Bocuse d’Argent 2011;
Kenneth Toft, Hansen, Svinkløv Badehotel, zwycięzca Bocuse d’Or 2019;
Philippe Mille, Les Crayères (2 gwiazdki Michelin);
Krzysztof Żurek, Hotel Stary;
Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia;
Marcin Budynek, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek;
Grzegorz Krupa, Hotel InterConXnental Warsaw;
JURY TECHNICZNE:
Brian Mark Hansen, przewodniczący jury technicznego, zwycięzca Bocuse d’Or 2023;
Paweł Kałuski, Sofitel Warsaw Victoria;
Zenon Hołubowski, Tawerna Toscana;
Rafał Targosz, ZaKładka;
Szymon Bracik, Śląska Prohibicja;
Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf;
Tomasz Milewski, Dobry Hotel.
Zapraszamy do kibicowania w Krakowie 9 listopada w godz. 10:00-17:00. Bezpłatna wejściówka: www.horeca.exposupport.pl/bocusedor
Dla osób, które nie będą miały okazji kibicować z trybun, zachęcamy do śledzenia konkursu online.
Źródło: Smarten PR, oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce.