Krakowska restauracja Fiorentina została wyróżniona w konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie został przyznany restauracji z Włoch.
Konkurs World Culinary Awards to projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 r. konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej.
World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała Uliassi w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi.
Krakowska Fiorentina dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak Noma, DiverXO czy Hiša Franko. Tytuł trafił do włoskiej Uliassi. Za najlepszą restaurację w Polsce uznana została Fiorentina.
Fiorentina mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ul. Grodzkiej w Krakowie. Aktualnie jej szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.
Specjalnością lokalu jest wołowina, a zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.
W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje Bottiglieria 1881 i Zazie Bistro z Krakowa oraz Butchery & Wine z Warszawy.
Bottiglieria 1881” inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak Fiorentina. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. Bottiglieria 1881 jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.
Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była Zazie Bistro mieszcząca się przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia. W Zazie panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, Zazie figuruje w przewodniku Michelin, posiada też wyróżnienie Bib Gourmand.
Warszawski Butchery & Wine to lokal, który specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej cenionej japońskiej odmiany Wagyu. Butchery & Wine od lat figuruje w przewodniku Michelin.
źródło: www.krakow.pl