Jakub Kasprzak zwycięzcą polskich eliminacji do konkursu Bocuse d’Or

Aktualności

Jakub Kasprzak zwycięzcą polskich eliminacji do konkursu Bocuse d’Or

Jakub Kasprzak w marcu 2022 r. będzie reprezentował Polskę podczas europejskiego finału Bocuse d’Or w Budapeszcie pośród 20 krajów Europy. Od zawsze Bocuse d’Or był moim marzeniem, które właśnie się spełnia. To były trudne miesiące, które wymagały ode mnie wielu wyrzeczeń, ale udało się i to po raz kolejny – mówi Jakub Kasprzak, zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2021.

4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie odbył się finał polskiej selekcji Bocuse d’Or. Pięciu młodych szefów kuchni, którzy zostali wyłonieni podczas preselekcji, stanęło do walki o złote trofeum i miano najlepszego szefa kuchni, a wraz z nimi pomocnicy: Łukasz Cichy, szef kuchni Biała Róża w Krakowie i Hubert Kwiatek, Jakub Kasprzak, szef kreatywny 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu i Dawid Cieśliński, Sebastian Klamka, chef de partie Widnokrąg w Sandomierzu i Wiktoria Banaś, Tomasz Łagowski, szef kuchni Belvedere w Warszawie i Sebastian Manowski, Kamil Tłuczek, szef kuchni Patio Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Natalia Buk.

Danie ze śledziem w roli głównej

Każdy z uczestników na przygotowanie dwóch dań z ryby i mięsa miał 5 godz. i 35 min. Przystawka to danie ze śledzia bałtyckiego w akompaniamencie polskiego jabłka i kwaśnej śmietany 18 %, serwowane w 15 porcjach. A danie główne miało być skomponowane na bazie rostbefu, ogona wołowego, pomidorów malinowych oraz dyni, zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na 15 talerzach.

Gotowe dania prezentowane były w pierwszej kolejności 12 jurorom degustacyjnym przez Katarzynę Rogowską, szefową kuchni w restauracji Amfora. Następnie uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie podawali talerze jury. Konkurs poprowadził Karol Okrasa.

Bardzo się cieszę, że polską selekcję 2021 udało nam się przeprowadzić ponownie w Krakowie i to w tak trudnym dla nas wszystkich czasie. Jestem przekonany, że w przyszłorocznym finale europejskim w Budapeszcie, mamy ogromne szanse, by wsiąść do pociągu z napisem Grande Finale – Lyon 2023 – mówi Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Nad przebiegiem całego konkursu czuwał prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland Adam Chrząstowski, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Michał Markowicz.

Przed nami ogromne wyzwanie jakim jest Budapeszt i europejski finał. Nie chcemy zmarnować tej okazji i wielkiej szansy na zaistnienie polskiego kandydata w upragnionej dziesiątce, która daje przepustkę do wielkiego finału w Lyonie. Za chwilę powołamy zespół mentorów, który mam nadzieję dobrze przygotuje Kubę do godnego reprezentowania Polski na arenie europejskiej – mówi Adam Chrząstowski, prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.

Międzynarodowe jury degustacyjne

Kandydatów oceniało międzynarodowe jury degustacyjne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego a wśród jurorów znaleźli się następujący szefowie:

Svetlana Riškova, Honorowa Przewodnicząca Jury, Prezydent Bocuse d’Or Łotwa,

Christophe Bacquié, Honorowy Przewodniczący Jury, Hotel du Castellet ***, Prowansja, Francja,

Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera,

Tamás Széll, szef kuchni Stand Restaurant*, Budapeszt,

Davy Tissot, zwycięzca Bocuse d’Or 2021, szef kuchni Saisons*, Lyon,

Przemysław Klima, szef kuchni Bottiglieria 1881*, Kraków, Michał Kuter, szef kuchni A nóż widelec, Poznań,

Dominik Brodziak, szef kuchni Panorama, Hotel Park Poznań,

Dariusz Barański, szef kuchni Hotel Warszawa,

Ørjan Johannessen, Bocuse d’Or 2015, Chef Patron Bekkjarvik Gjestgiveri, Norwegia,

Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Jurorzy techniczni pod przewodnictwem Jensa Petera Kolbeck

Kwestie stricte kuchenne oceniali jurorzy techniczni, którzy od 6 rano byli obecni na stanowiskach konkursowych. Brali pod uwagę mise en place, gospodarkę odpadami, czystość i higienę pracy oraz prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych. W tym zacnym kręgu jurorskim pod przewodnictwem Jensa Petera Kolbeck (Bocuse d’Argent 1993 – srebrny medalista z Lyonu 1993) znaleźli się szefowie:

Marcin Filipkiewicz, szef kuchni Hotel Copernicus *****, Kraków,

Ernest Jagodziński, szef kuchni Autentyk – kuchnia i ludzie, Poznań,

Tomasz Koprowski, szef kuchni Hotel Sofitel Grand, Sopot,

Mariusz Pieterwas; szef kuchni Krew i Woda, Gdynia,

Dariusz Ratuszniak, szef kuchni Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort, Sochocin,

Tomasz Milewski, Executive Chef Dobry Hotel, który odpowiadał za zliczenie wyników konkursu.

Bardzo się cieszę, że miałem okazję stanąć na czele jury technicznego polskiej selekcji Bocuse d’Or 2021. To niewątpliwie wspaniałe wydarzenie zorganizowane na światowym poziomie. Polska coraz mocniej zaznacza swoją obecność w Bocuse d’Or Family i to mnie cieszy. Zwyciężył Jakub Kasprzak, który poczynił ogromny progres od ostatniej selekcji. Miałem możliwość obserwować go z trybun w 2019 r. jako przedstawiciel Bocuse d’Or Winners. Widać, że Jakub dużo przez ten czas pracował i przyniosło to zamierzony efekt. Życzę mu powodzenia w Budapeszcie! – mówi Jens Peter Kolbeck, przewodniczący jury technicznego.

Na podium stanęli:
I miejsce – Jakub Kasprzak


II miejsce – Kamil Tłuczek


III miejsce – Łukasz Cichy

 

 

Fot. talerz i plater: goodlookinfood.pl

Fot. Jakub Pindych