17 maja 2012 r., w poznańskim hotelu Sheraton odbyła się już po raz czternasty, uroczysta Gala „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”, w trakcie której wręczono cenione w środowisku statuetki Hermesów.
Maj to niewątpliwie ważny miesiąc dla naszego wydawnictwa, jak i branż, z którymi współpracujemy. Od czternastu bowiem lat Poznań jest miejscem Wiosennych Ogólnopolskich Spotkań Producentów i Handlowców FMCG i HoReCa. W tym roku w poznańskim hotelu Sheraton zebrało się ponad 200 zaproszonych gości. Po raz ósmy wręczono też Hermesy Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca.
Podczas tegorocznej Gali, która miała miejsce 17 maja, gościliśmy niezwykłych gości. Zaproszenie od naszego Wydawnictwa przyjęli Minister Illia Krawcow, zastępca Kierownika Wydziału Ekonomicznego Ambasady Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej oraz Maciej Szczęsny, były reprezentant Polski, ojciec jednego z najsławniejszych polskich piłkarzy drugiej dekady XXI wieku – Wojciecha. Swoją obecnością zaszczycili nas także przedstawiciele wiodących polskich i zagranicznych sieci hoteli i restauracji, najwięksi dystrybutorzy oraz producenci czołowych firm krajowych i zagranicznych z sektora FMCG I HoReCa. Przybyli także reprezentanci środowisk naukowych, przedstawiciele organizacji zrzeszających restauratorów i handlowców.
Minister Illia Krawcow wygłosił prelekcję na pt.: „Stan i perspektywy rozwoju stosunków ekonomicznych między Polską a Ukrainą w zakresie handlu branży FMCG i HoReCa”. Natomiast były reprezentant Biało-Czerwonych, pan Maciej Szczęsny – mówił o tym, co łączy piłkę nożną z biznesem.
W kulminacyjnej części wieczoru dokonano wręczenia prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”. Nagrody Hermesa „Poradnika Restauratora” przyznała kapituła środowiskowa w składzie: Tadeusz Olszański (publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek), Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu i dotacji unijnych w branży HoReCa, przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS) i Edyta Czerwińska (Redaktor Naczelna „Poradnika Restauratora”). Laureatów wyłoniono w czterech kategoriach: Restauracja w Regionie, Ogólnopolska Restauracja Tradycyjna, Restauracja Hotelowa oraz Osobowość Kulinarna.
– W imieniu członków Kapituły chciałabym zaznaczyć, że z roku na rok stoimy przed bardzo trudnym i odpowiedzialnym zadaniem, bo coraz więcej mamy ciekawych obiektów w sektorze HoReCa, które są godne naśladowania i prowadzone na wysokim poziomie. Hermesy Poradnika Restauratora to nagroda uznaniowa. Na co zwracamy uwagę przy wyborze laureatów? Wysoki poziom usług i kreatywność to jedno, ale ważny jest dla nas także wkład w rozwój polskiej gastronomii. Nasi laureaci są pod tym względem bardzo aktywni i wychodzą w swoich działaniach poza obręb swojego lokalu gastronomicznego. Za co im serdecznie gratulujemy – podsumowała pracę kapituły Edyta Czerwińska, redaktor naczelna podczas wręczania nagród.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet, podczas którego można było zawrzeć wiele ciekawych znajomości i poruszyć intersującą tematykę. Atrakcją wieczoru był koncert Kasi Kowalskiej z zespołem. Zapraszamy ponownie za rok.
Kategoria: Restauracja w Regionie – Vine Bridge z Poznania
Nagrodę odebrał Radosław Nejman, szef kuchni oraz Agnieszka Zając, Manager Restauracji
Najmniejsza restauracja w Polsce, usytuowana jest niedaleko poznańskiej katedry. Na 27 m2 tradycja zderza się z nowoczesnością. Hermesa Poradnika Restauratora otrzymuje za kreatywność, nowatorstwo i wykorzystywanie produktów regionalnych w konstruowaniu menu oraz za inicjatywy skierowane do branży HoReCa, między innymi: aktywność w Poznańskim Biegu Kelnerów, gotowanie z szefem kuchni czy tematyczne kolacje na moście.
‑ Restauracja Vine Bridge dziękuje za wyróżnienie, jakim jest nagroda Hermesa. Pozwolę sobie zacytować pana Macieja Szczęsnego, że najważniejsze to nie zbaczać z wybranej drogi. Vine Bridge nie tylko nie ma zamiaru z niej schodzić, ale też stara się, by ta droga prowadziła za coraz bardziej odważne granice smaku i formy. Sięgamy do dobrych wzorców regionu i kuchni polskiej. Zapraszamy Państwa, byście poszli tą drogą razem z nami – w podziękowaniu powiedziała Agnieszka Zając.
Kategoria: Restauracja Hotelowa – Hotel Crocus w Zakopanym
Nagrodę odebrał Sebastian Krauzowicz, szef kuchni
Restaurację Hotelu Crocus w Zakopanym można śmiało nazwać najbardziej nowatorską kuchnią hotelową w Polsce pod względem stosowanych technik kulinarnych i produktów. Wszystko dzięki szefowi kuchni – Sebastianowi Krauzowiczowi – kreatorowi nowych smaków, który doświadczenie zdobywał w renomowanych hotelach. Dodajmy, że Szef kuchni był uczestnikiem i laureatem wielu konkursów kulinarnych w tym m.in. brązowego medalu Kulinarnego Pucharu Świata w kategorii indywidualnej w Luksemburgu w 2010 roku, oraz Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie IKA 2008. W kuchni Hotelu Crocus konstruuje menu w oparciu o produkty Podhala.
Kategoria: Najlepsza Restauracja Ogólnopolska – Gothic Cafe and Restaurant w Malborku
Nagrodę odebrał Bogdan Gałązka, szef kuchni, właściciel
W tej kategorii Kapituła brała pod uwagę Gothic Cafe and Restaurant w Malborku, Cafe Bordo Restaurant w Poznaniu oraz Restaurację Ancora w Krakowie. Ostatecznie wygrała restauracja, której właściciel i zarazem szef kuchni doświadczenie zdobywał w najlepszych nowojorskich restauracjach i miał zaszczyt gotować dla burmistrza Nowego Jorku. Obecnie na polskim rynku w oryginalny sposób łączy różnorodność kuchni międzynarodowej z elementami tradycyjnej kuchni epoki średniowiecza. Nagrodę wręczamy za udany mariaż współczesności i wielowiekowej tradycji oraz za zindywidualizowane podejście do gości.
Kategoria: Osobowość Gastronomii – Marcin Budynek, szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie
Marcin Budynek: juror i laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, organizator imprez plenerowych, założyciel Fundacji Klub Szefów Kuchni, autor felietonów radiowych i prasowych, uczestnik programów kulinarnych. Kapituła przyznała wyróżnienie Panu Budynkowi za promowanie kuchni polskiej, kuchni regionalnej i zdrowego żywienia oraz za zaangażowanie w działalność charytatywną.