9 maja 2019 r. w Poznaniu odbyło się XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych. Ponadto podczas uroczystej Gali – Poradnik Restauratora obchodził 20. rok działalności w branży HoReCa.
Kulminacyjnym punktem w hotelu Novotel Poznań Centrum było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2019.Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.
Kapituła pod przewodnictwem Joanny Ochniak w tym roku postanowiła przyznać aż siedem statuetek. Wyróżnienia z rąk prezesa wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i redaktor naczelnej Poradnika Restauratora Heidi Handkowskiej odebrali więc najlepsi spośród restauratorów, dystrybutorów i szefów kuchni.
LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2019:
Osobowość gastronomii – Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem.
Z pochodzenia góral – zdecydowany i pewny swego. Nieszablonowy artysta. Doświadczenia zawodowe zdobywał w renomowanych cztero i pięciogwiazdkowych hotelach. W ciągu ostatnich pięciu lat pełnił funkcję szefa kuchni w Copernicus Toruń Hotel, gdzie prowadził autorską restaurację Sfera by Sebastian Krauzowicz. Twórca kulinarnego konceptu Drukarnia Smaku, która w rekordowym czasie zajęła pierwsze miejsce w Zakopanem w rankingu TripAdvisor. Obecnie pełni funkcję Executive Chef Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem, gdzie czuwa nad hotelową kuchnią oraz restauracją Roots z autorskim menu. Trener i selekcjoner kulinarnej kadry Polski OSSKIC, która zdobyła srebrny i brązowy medal podczas Culinary World Cup 2018 Luksemburg.
Nominowani w niej byli:
- Sebastian Krauzowicz – szef kuchni Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane
- Mateusz Gessler – szef kuchni Ćma, Warszawa
- Dariusz Struciński – szef kuchni Hotel Anders, Stare Jabłonki
- Stefan Birek – szef kuchni hotel Lord, Warszawa
- Angelika Chwyć – Angel’s Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, Warszawa
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej – Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie.
Mistrz kulinarny. Swoją karierę zawodową rozpoczął wiele lat temu w austriackiej restauracji. Pracował m.in. dla Parlamentu Austrii, Ambasady Amerykańskiej, restauracji La Boheme. W swojej karierze zajmował się m.in. cateringiem dla dyplomacji, polskiego MSZ-u, Parlamentu Austriackiego, a także Ambasady USA w Warszawie. Z hotelem Radisson SAS w Warszawie, związany jest od początku jego istnienia w Polsce. Z jego doświadczenia chętnie korzystały nowe hotele sieci Radisson SAS, wspomagał między innymi kucharzy podczas uroczystego otwarcia hoteli sieci w Berlinie, Krakowie oraz Gdańsku. Obecnie jest szefem Kuchni Hotelu Radisson BLU w Warszawie i trenerem nowych standardów obowiązujących w sieci na region Europy Wschodniej. Odbył szkolenie u Yves Mattagne, wyróżnionego przez Francuską Akademię Kulinarną.
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 – Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites.
Maciej Gierdal związany jest z Farm Frites od otwarcia fabryki w Lęborku w 1994 r. Pracował na wielu stanowiskach – od przedstawiciela handlowego i regionalnego kierownika sprzedaży, po kierowanie zespołem w Europie Środkowo-Wschodniej. Z optymizmem podchodzi do kolejnych wyzwań. Jego recepta na sukces to koncentrowanie się na celach i ludziach. Uważa, że to właśnie ludzie są najważniejsi, zarówno współpracownicy tworzący „zgrany zespół”, jak również klienci, którzy są najlepszym weryfikatorem jakości produktów i serwisu.
Restauracja z renomą – Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek.
Nagrodę odebrał szef kuchni Marcin Budynek.
Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek to malowniczo położona restauracja nad rzeką Netta. Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki w stylu marinistycznym. Autorska kuchnia mistrza Marcina Budynka odzwierciedla regionalną kuchnię polską z międzynarodowymi akcentami, podane w prosty lecz oryginalny sposób. Koncepcja menu oparta na świeżych rybach słodkowodnych, morskich. Uzupełnieniem menu są owoce morza, polskie mięso oraz produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla Podlasia.
Nominowani w niej byli:
- Nolita, Warszawa – szef kuchni Jacek Grochowina
- Studio Qulinarne, Kraków – szef kuchni Giacomo Monzali
- Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów – szef kuchni Marcin Budynek
- Corrèze, Gdańsk – szef kuchni Krzysztof Gradzewicz
- Figa, Plewiska k/Poznania – szef kuchni Dawid Klimaniec
Restauracja z tradycją – Ostoja Chobienice.
Nagrodę odebrał szef kuchni Maciej Barton.
„Naturalnie po Polsku” to dewiza przyświecająca temu miejscu. W dawnym majątku Mielżyńskich powstało m.in. 50 różnorodnych pokoi i restauracja. Ostoja Chobienice to również doskonała kuchnia, którą kieruje Maciej Barton – z wykształcenia leśnik, z powołania kucharz. Specjalista w historii kuchni wielkopolskiej. W swojej kuchni kieruje się zasadą, że najlepsze produkty znajdują się w najbliższej okolicy. Dziś kreuje smaki w Restauracji Rządcówka, gdzie tworzy na talerzach wielobarwne symfonie kulinarne.
Nominowani w niej byli:
- Ostoja Chobienice, Siedlec – szef kuchni Maciej Barton
- Folwark Galiny, Galiny k/Bartoszyc – szef kuchni Olga Lompa
- Folwark Wąsowo, Wąsowo – szef kuchni Piotr Markowski
- Głęboczek Vine Resort & Spa, Wielki Głęboczek – szef kuchni Marian Frankowski
- Karczma Górecznik, Przygodzice – szef kuchni Roman Wegnerowicz
Restauracja hotelowa – Warsaw Marriott Hotel.
Nagrodę odebrał szef kuchni Paweł Kałuski.
Chef’s Table to autorskie menu Pawła Kałuskiego w samym sercu hotelu Marriott. Niepowtarzalne menu tworzone pod obserwacją gości oraz wyjątkowa interakcja z kucharzami zdradzającymi detale przygotowania dań, sprawiają, że te kameralne spotkania w kuchni głównej hotelu stanowią niezapomnianie przeżycia i pozwalają na prawdziwe poznanie kunsztu kulinarnego. Szef Paweł Kałuski twierdzi, że aby zarządzać kuchniami w tak dużych obiektach trzeba mieć „podobny profil, jak pracownik wieży kontrolnej lotów: stalowe nerwy, opanowanie, duże umiejętności analityczne, wyobraźnia, umiejętność przewidywania i planowania”.
Nominowani w niej byli:
- Zamek Topacz, Ślęza – szef kuchni Rafał Borys
- Hotel Jakubus, Jakubowice k/Wilków – szef kuchni Marcin Bielec
- Hotel Nicolaus, Toruń – szef kuchni Bartłomiej Witkowski
- Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy – szef kuchni Marcin Zakrzewski
- Hotel Mariott, Warszawa – szef kuchni Paweł Kałuski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie – Petit Paris Bistro & Bakery.
Nagrodę odebrali Daria i Cyril Kuttene.
Petit Paris to miejsce trafnie nazwane. W Małym Paryżu znajdziemy wiele francuskich kulinarnych inspiracji, które odnajdziemy w każdym paryskiej piekarni i bistro jak m.in.: bagietki francuskie, chleb, bułki z oliwkami, figami, sandwich, croissanty, tarty czy kawę. Petit Paris to miejsce powstałe z miłości do francuskich, prostych smaków i tradycji. Jego założycielami jest małżeństwo – Daria i Cyril Kuttene.
Nominowanymi w niej byli:
- Cukiernia-Restauracja Słodki… Słony, Warszawa – Magda Gessler
- Cukiernia Sowa, Bydgoszcz – Aleksandra Sowa
- Lulu Cafe, Wrocław – Beata Jankiewicz
- Petit Paris, Poznań – Daria i Cyril Kuttene
- TRio Molo Cafe, Kołobrzeg – Ryszard Pilecki
Część oficjalną poprowadzili Ewa Wachowicz i Olivier Janiak. W tym roku duża część spotkania była poświęcona sektorowi HoReCa, a swoją obecnością Galę uświetnili też wyjątkowi goście specjalni. W panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Przenikanie się świata FMCG i HoReCa” udział wzięli:
- Adam Chrząstowski – szef kuchni, ekspert kulinarny
- Jacek Kostka – dyrektor finansowy Hochland Polska
- Artur Maciejewski – prezes Nestle Professional Polska
- Bartosz Peter – reprezentujący Instytut Kulinarny Transgourmet & Selgros Cash And Carry
- Jerzy Roguski – dyrektor handlowy sieci Żabka
- Ryszard Tomaszewski – prezes Tesco Polska w latach 2007-2015, właściciela kompleksu hotelowego Dworzysko.
Na scenie pojawił się także gość specjalny wieczoru – profesor Zbigniew Ćwiąkalski, który przybliżył „Plusy i minusy zmian w polskim prawie na przestrzeni ostatnich lat pod kątem biznesu”.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.
Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 20-lecia, który przygotowali Joanna i Janusz Profus z firmy E.Wedel oraz Paweł Mieszała z cukierni Pawlova w Luboniu. Zaproszonym gościom czas umilała również utalentowana i piękna skrzypaczka – Alicja Chrząszcz, a także iluzjonista – Piotra Tyczyńskiego. W tym roku frekwencja była rekordowa – ponad 300 gości.
Zapraszamy ponownie za rok!
Pełna relacja z Gali zostanie opublikowana w czerwcowym wydaniu Poradnika Restauratora.
Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora:
2018
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen
2017
Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej
Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm
Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.
Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz
Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała
Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland
Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry
2016
Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo
Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej
Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz
Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz
Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan
Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński
Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.
2015
Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor
polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny
Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk
Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter
Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol
Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz
Dystrybutor dla HoReCa: Selgros
2014
Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek
Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś
Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik
Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie
2013
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro
Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski
Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock
2012
Osobowość gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka
2011
Osobowość gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo
2010
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra
Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński
2009
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń
Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa
Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło
2008
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski
Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań
Sieć HoReCa: Da Grasso
Sieć cateringowa: LOT Catering
2007
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol
Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin
Restauracja hotelowa: Anders Group
Sieć HoReCa: Telepizza Poland
Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon
2006
Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań
Restauracja hotelowa: Hotel Mercure
Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering
Sieć cateringowa: Impel Catering
2005
Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Sieć cateringowa: Sodexho Polska
Sieć HoReCa: Sfinks Polska.