Franco Pepe na czele rankingu The Best Pizza Awards 2023

Aktualności

Franco Pepe na czele rankingu The Best Pizza Awards 2023

Wczoraj odbyło się wirtualne ogłoszenie nagród The Best Pizza Awards 2023, z włoskimi pizzaioli na czele zarówno w rankingu, jak i w zestawieniu nagród specjalnych. Wszyscy zwycięzcy The Best Pizza Awards 2023 będą również gośćmi podczas tegorocznej gali The Best Chef Awards, która odbędzie się 20 listopada, w Jukatanie (Meksyk).

Fanco Pepe to dwukrotny zdobywca nagrody specjalnej The Best Chef Pizza Award podczas The Best Chef Awards 2021 i zeszłorocznej edycji – The Best Chef Awards 2022. W tym roku po raz kolejny pokazał, że jest wybitnym pizzaiolo, pozostając na pozycji numer 1 w rankingu The Best Pizza Top100 2023. Pepe to jedna z czołowych postaci we współczesnym środowisku świata pizzy. Wszystko, co wie o tej profesji, zawdzięcza swojemu ojcu, Stefanowi, który uwielbiał spędzać dni na wsi, zbierając świeże, lokalne produkty, aby później użyć ich przy tworzeniu pizzy. Dzięki dziedzictwu dwóch pokoleń, ale i własnemu, nowoczesnemu podejściu, Franco otworzył w 2012 roku Pepe in Grani, miejsce, które łączy eksperymenty, rzemiosło, rozwój, gościnność. Ten przez lata wzbogacany projekt zbudowano na pasji do ciasta. Powstają tam pizze, które opowiadają smaki obszaru Alta Caserta we Włoszech.

Na drugim miejscu w rankingu Top100 znalazł się Francesco Martucci. Historia jego Pizzerii I Masanielli rozpoczęła się na początku roku 2000 we współpracy z bratem Sasà, siostrą Sabiną i matką, w Casercie, mieście na południu Włoch. I Masanielli przez lata ugruntowało swoją pozycję dzięki wysokiej jakości i wyrafinowaniu wybranych surowców, a także wizjonerskiej proporcji składników i maniakalnej wręcz, dbałości o szczegóły. Jednak największym osiągnięciem Francesco jest skomponowanie potrójnie pieczonej pizzy – jego “Futuro di Marinara” to symbol nowej i rewolucyjnej metody gotowania.

Na trzecim miejscu uplasował się Gabriele Bonci, który w 2003 roku zrezygnował z pracy w restauracji, aby otworzyć Pizzarium, jedno z pierwszych miejsc w Rzymie (Włochy), które używa tylko produktów organicznych i dokładnie bada jakość składników. Wszystko zaczyna się tam od mąki: zapomniane, prastare zboża, rygorystycznie bogate w błonnik, z nietkniętymi zarodkami, mielone naturalnym kamieniem, a wszystko po to, aby uzyskać ciasto, które zyskało status legendy. Mąka używana do jego pizzy jest własnej produkcji. Bonci na bieżąco monitoruje cały proces, uprawiając zboże i współpracując z innymi rolnikami. Gabriele jest uważany za symbol i źródło inspiracji dla wszystkich miłośników rzymskiej pizzy.

Oprócz ogłoszenia listy The Best Pizza Top100, wyłoniono również zwycięzców nagród specjalnych:

  • The Best Pizza Science Award. Ta nagroda trafiła do Francesco Martucci z I Masanielli w Casercie (Włochy) w uznaniu eksperymentalne podejście do pracy.
  • The Best Pizza FoodArt Award. Nagroda trafiła do Pier Daniele Seu z Seu Illuminati w Rzymie (Włochy) w uznaniu jego talentu artystycznego do wykwintnego serwowania potraw, które sprawiają, że pizze wyglądają jak obrazy, niemal zbyt piękne, aby je zjeść.
  • The Best Pizza Next Award. Ta nagroda trafiła do Francesco Capece z Confine w Mediolanie (Włochy), jako wyraz uznania dla jego wyjątkowego talentu i postępów w świecie gastronomii.
  • The Best Pizza Pastry Award. Laureatem tej nagrody został Roberto Davanzo z Bob Alchimia w Spicchi w Montepaone (Włochy), za jego talent w tworzeniu pizz w wersji słodkiej.
  • The Best Fried Pizza Award. Ta nagroda trafia do Isabelli De Cham z Isabella De Cham Pizza Fritta w Neapolu (Włochy), która stworzyła najlepszą interpretację smażonej pizzy, łącząc tradycję i ewolucję.
  • The Best Pizza Experience Award. Ta nagroda również trafiła do Franco Pepe z Pepe in Grani w Caiazzo (Włochy) za zapewnienie doskonałego serwisu w sali restauracyjnej, tworząc tym samym wykwintne doświadczenie z pizzą w roli głównej.

The Best Pizza Margherita Award. Ta nagroda trafiła do Ciro Salvo z 50 Kalò w Neapolu (Włochy), w uznaniu za najlepszą pizzę Margheritę, niekwestionowaną królową pizz.

Wyniki The Best Pizza Awards 2023 opierają się na opiniach i głosach grupy 200 osób, w tym twórców pizzy i profesjonalistów z branży gastronomicznej z 6 kontynentów, 24 krajów i 74 miast. Różnorodność głosujących jest widoczna w wynikach, gdzie znajdujemy następujące reprezentacje:

EUROPA (63) Włochy 45 (w tym top 3), Hiszpania 5, Polska 3, Dania 2, Francja 2, Austria 1, Grecja 1, Irlandia 1, Holandia 2 i Wielka Brytania 1
AMERYKA PÓŁNOCNA (14) wszystkie w USA
AMERYKA POŁUDNIOWA (4) Brazylia 2 i Argentyna 2
AZJA (14) Japonia 8, Hongkong 2, Tajlandia 2, Filipiny 1 i Singapur 1
OCEANIA (2) obie w Australii
AFRYKA (3) 2 w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i 1 w Egipcie

Z tym zestawieniem zespół The Best Pizza z koordynatorem projektu, Antonio Ruotolo na czele chce uczynić widocznymi i uhonorować najlepszych szefów kuchni/pizzaioli na świecie, identyfikując ich i ich restauracje. Ruotolo podkreśla wyjątkowość tego rankingu: “na wynik wpłynęły przede wszystkim opinie pizzaioli, którzy w tym roku przewyższali liczebnie specjalistów, a to bardzo pozytywne zjawisko! Kto zna ten świat lepiej niż oni? Wspaniali twórcy pizzy, którzy znają swoją pracę i szanują siebie nawzajem. Współpraca z nimi była wielką przyjemnością, za którą jestem naprawdę wdzięczny”.

Projekt The Best Pizza Awards jest ściśle związany z The Best Chef Awards, organizacją założoną w 2017 roku przez Joannę Ślusarczyk oraz Cristiana Gadau, a która to w ciągu kilku lat zdołała osiągnąć międzynarodowy sukces. Lista corocznie przyciąga szefów kuchni, dziennikarzy i koneserów gastronomii z całego świata, którzy śledzą wydarzenie, gdziekolwiek się ono odbywa. W tym roku po raz pierwszy Gala odbędzie się poza Europą. The Best Chef zawita do Meksyku (Merida, Jukatan) w dniach 18-20 listopada.

Joanna i Cristian przewidują długą i pełną sukcesów drogę dla tej nowej listy. “Jesteśmy bardzo szczęśliwi z powodu niesamowitego przyjęcia The Best Pizza Awards. Jesteśmy w pełni świadomi, że to dopiero początek długiej i ekscytującej podróży!”

źródło: materiał prasowy The Best Chef