Najbardziej aktualne tematy, poszukiwanie rozwiązań na piętrzące się wyzwania oraz networking integrujący branżę – to wszystko będzie można znaleźć podczas 26. edycji EuroGastro, czyli międzynarodowych targów rozwiązań dla branży HoReCa. Odbędą się one w dniach 28-30 marca 2023 roku w Ptak Warsaw Expo.
Polska branża gastronomiczna stała w ostatnich latach przed wieloma wyzwaniami. Pandemia, atak Rosji na Ukrainę, a następnie galopująca inflacja i podwyżki kosztów prowadzenia działalności dla wielu stanowiły kluczowe sprawdziany trwałości biznesu. Ten sektor usług potrzebował więc platformy służącej dialogowi przedsiębiorców mających pytania z ekspertami znającymi na nie odpowiedzi. Stało się nią EuroGastro, czyli najbardziej znane wydarzenie dedykowane branży gastronomicznej i HoReCa w Europie. Jego 26. edycja odbędzie się w dniach 28-30 marca w Ptak Warsaw Expo.
EuroGastro – miejsce, w którym spotyka się branża
EuroGastro to wydarzenie mocno sprecyzowane pod networking, czyli budowanie relacji biznesowych i wymianę przydatnych informacji pomiędzy potencjalnymi partnerami. To platforma pozwalająca na zapoznanie się z branżowymi nowościami, które rewolucjonizują międzynarodowe rynki, ale również dająca możliwość implementacji tych rozwiązań w poszczególnych przedsiębiorstwach. Finalnym efektem jest zwiększenie konkurencyjności, rozszerzenie sieci wzajemnych zależności, rozbudowanie bazy biznesowej i tym samym zwiększenie „bezpieczeństwa” biznesu.Dodatkowo, EuroGastro jest wydarzeniem międzynarodowym, przyciągającym zagraniczną publikę i odwiedzających ze wszystkich stron świata. To jego niewątpliwy atut, ponieważ pozwala na otwarcie własnego biznesu na dotąd niedostępnych kontrahentów i rozszerzenie eksportu na kraje, które dotychczas były poza zasięgiem przedsiębiorstwa.Wydarzenie gwarantuje ponadto okazję do zapoznania się z najszerszą na rynku ofertą branżową, przyspieszenia negocjacji biznesowych dzięki obecności osób decyzyjnych i analizy konkurencji, która zaprezentuje swoje możliwości podczas tych międzynarodowych targów.
Forum Polskiej Gastronomii
EuroGastro daje również unikatową możliwość uczestnictwa w evencie, które nie tylko ingeruje branżę gastronomiczną i HoReCa, ale przede wszystkim daje odpowiedzi na najbardziej nurtujące jej przedstawicieli pytania. Forum Polskiej Gastronomii to wydarzenie towarzyszące organizowane dzięki współpracy Ptak Warsaw Expo z Klubem Szefów Kuchni, Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej oraz Euro-Toques.Co będzie się działo podczas Forum Polskiej Gastronomii? Między innymi merytoryczne warsztaty, które wprowadzą w nowy wymiar gotowania. Nie zabraknie pokazów mistrzów sztuki kulinarnej i dodatkowych konkursów z nagrodami. O stronę edukacyjną zadbają eksperci działający w branży, którzy wskażą najlepsze praktyki, które można wprowadzić w biznes, uczulą na co należy uważać przy zakładaniu gastronomicznej działaności i jak sprawić, by biznes był bardziej „odporny” na kryzys. Ponadto, uczestnicy będą mogli skorzystać z dogłębnej analizy trendów na rynku światowym i wiedzy na temat tego, czego potrzeba rodzimej branży, by postawiła kolejny krok do przodu.
Liczby i gwiazdy EuroGastro
Prognozowany udział w trzech dniach targów EuroGastro w edycji 2023 to około 49 tysięcy uczestników. Swoje oferty z zakresu piekarstwa, cukiernictwa, kawy, drink&bar, żywności i napojów, wyposażenia hoteli, sal restauracyjnych i barów czy też wyposażenia zaplecza kuchennego zaprezentuje około dwustu wystawców na 25 tysiącach m2 powierzchni wystawienniczej.Podczas wydarzenia nie zabraknie również gwiazd, które pokażą swój kunszt i podzielą się doświadczeniem. Wśród nich będzie Nicholas Allen, były szef kuchni w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Obecnie pracuje w restauracji Da Vinci, specjalizuje się w kuchni angielskiej, francuskiej, arabskiej, azjatyckiej, wykwintnej kuchni kontynentalnej i kuchni molekularnej.W gronie zaproszonych kulinarnych ekspertów będą również między innymi Waldemar Hołówka, Janusz Gancarczyk, Kamil Klekowski, Marek Rybacki, Michał Wawro, Bartek Peter, Jarosław Uściski, Marcin Bielec, Jacek Walczyk, Katarzyna Bosacka, Marek Namysłowski, Radek Kłapacz, Marcin Sobol, Iwona Niemczewska czy Krzysztof Malinowski.
Już dziś zapewnij sobie udział w EuroGastro. Po więcej szczegółów wejdź na stronę: eurogastro.com.pl/rejestracja.