Drosed chce przejąć zakład produkcyjny Konspolu

Aktualności

Drosed chce przejąć zakład produkcyjny Konspolu

Drosed Holding S.A. poinformował o zawarciu z koncernem Cargill warunkowej umowy zakupu zakładu produkcyjnego Konspol w Nowym Sączu.

Na rynku polskim, od ponad 40 lat produkty oferowane przez Konspol są synonimem wysokiej jakości. W chwili obecnej w Nowym Sączu  pracuje około 600 osób wprowadzając te produkty na rynek. Transakcja z Drosedem nie obejmuje zintegrowanych operacji łańcucha dostaw kurczaka w Słupcy i Gierlatowie, które pozostają w Cargillu. Strony spodziewają się sfinalizowania operacji w 2024 r. z zastrzeżeniem  ograniczonych i zwyczajowych warunków zamknięcia.

Grupa Drosed z obrotami na poziomie ponad 3 mld złotych rocznie, jest jednym z głównych uczestników rynku produktów drobiowych w Polsce. Zatrudnia ponad 3000 pracowników i produkuje 150 tys. ton produktów gotowych rocznie. W portfolio znajdują się marki Zagrodowy, Drosed, Podlaski i Drop. Produkuje i na tym się skupia, pełną ofertę mięs drobiowych: od kurczaków, poprzez kaczki, gęsi aż po perliczki. W ofercie posiada także produkty pieczone, wędzone, garmażeryjne, konserwy i mięsa mielone.

Akwizycja ta umożliwi wejście w segment dań gotowych, z silną marką Konspol, co wpisuje się w strategiczne kierunki naszego rozwoju. Wraz z tą transakcją Grupa Drosed rozwija nie tylko swoje możliwości produkcyjne, ale również zyskuje doświadczony i profesjonalny zespół. Działamy na wielu rynkach, ale najważniejszy dla nas i na nim się koncentrujemy, jest rynek polski. Branża drobiarska konsoliduje się i inwestycje są konieczne. Jesteśmy na to gotowi. Grupa Drosed jest zdeterminowana aby wciąż dynamicznie się rozwijać  i sprostać wyzwaniom jakie stawia przed nami rynek – podkreśla Adam Sojka, prezes zarządu Drosed Holding.

Przez ponad 40 lat Nowy Sącz i marka Konspol były synonimem wysokiej jakości polskich dań gotowych. Jesteśmy przekonani, że grupa DROSED to odpowiedni właściciele, aby budować na tym dziedzictwie dzięki ciągłemu skupieniu się na ludziach i szerokiej wiedzy w kategoriach dań gotowych w całej Europie – mówi Karel Zimmermann, dyrektor zarządzający Cargill Protein Europe.

źródło: materiał prasowy Drosed