Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej zorganizuje cykl debat poświęconych kluczowym wyzwaniom i szansom dla polskiej gastronomii w ramach targów branżowych Sweet Tech Expo. Odbędą się one w centrum targowym Ptak Warsaw Expo w dniach 17-19 września.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej zaangażowała się w merytoryczne wsparcie targów branżowych Sweet Tech Expo, dedykowanych cukierniom, kawiarniom, lodziarniom i piekarniom. Na debaty organizowane przez IGGP składa się każdego dnia targów pięć tematów. Udział w nich wezmą eksperci gastronomiczni, szefowie kuchni, restauratorzy, dystrybutorzy i dostawcy szeroko pojętych towarów i usług. Na scenie głównej głos zabierze aż 50 osób znanych i cenionych w branży. m.in. Bogdan Gałązka, profesor Jarosław Dumanowski i Agata Wojda. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny – wystarczy zarejestrować się stronie targów i pobrać bezpłatną wejściówkę.
– Polską gastronomię reprezentują zróżnicowane koncepty kulinarne, w większości których dostępne są produkty cukiernicze czy piekarnicze. Problemy branżowe są takie same dla cukierni, piekarni czy restauracji. Na targach Sweet Tech Expo będziemy poruszać każdego dnia inny temat ważny dla całej branży, nie zapominając o cukierniach czy piekarniach. Gastronomia szeroko pojęta to także wino, które z jednej strony jest ekskluzywnym trunkiem i dobrze prezentuje się w lokalach z górnej półki, ale i znacząco wpływa na wzrost sprzedaży. Dlaczego w cukierni zamawiając tort nie mamy możliwości kupić butelki szampana. Na te i wiele innych pytań postaramy się znaleźć odpowiedź na zbliżającej się debacie o stanie polskiej gastronomii na targach Sweet Tech Expo – mówi Renata Kamienik, prezeska IGGP.
W pierwszym dniu targów IGGP zaprasza do wysłuchani dyskusji o dziedzictwie kulinarnym pod tytułem Vive le France! Być jak Francuzi! Jak gastronomia może zarobić na dumie narodowej ze spuścizny kulinarnej? Czy wykorzystujemy odpowiednio potencjał kuchni polskiej? Drugiego dnia targów rozmowy toczyć będą się wokół obecnych wyzwań. Ich myśl przewodnia to Gastro alert – jak przetrwać lub nawet wygrać. Natomiast dzień trzeci poświęcony zostanie w całości innowacjom i rozwojowi. Tytuł przewodni tego dnia to Gastro Future – jak wejść w przyszłość i zarobić na tym?
– Cieszymy się ze współpracy z IGGP w ramach Sweet Tech Expo – mówi Dariusz Drąg, dyrektor ds. rozwoju Ptak Warsaw Expo. Współpraca z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej jest dla nas istotna, gdyż wkład merytoryczny w organizację wydarzeń targowych jest niezmiernie ważny dla osób odwiedzających targi. Nie sposób też nie wspomnieć o tym, że wydarzenia targowe są doskonałym miejscem do wymiany doświadczeń, budowania relacji między gastronomami, dostawcami, stowarzyszeniami, a także innymi organizacjami aktywnie działającymi w obszarze polskiej gastronomii.