W pofabrycznym kompleksie dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera – łódzkiej Fuzji otworzył się pierwszy w Łodzi lokal cukierni Deseo.
Deseo Patisserie & Chocolaterie to sieć butikowych cukierni specjalizująca się w ciastkach typu petit gateau.
– W cukierni w Łodzi zachowaliśmy maksymalnie dużo ze starej, zabytkowej architektury. Wykorzystaliśmy nawet przemysłową, żeliwną posadzkę fabryczną, z której powstał jedyny w swoim rodzaju bar. Ania z Markiem (właściciele franczyzy) dołożyli trochę współczesnej sztuki, a my (właściciele konceptu), dowożąc codziennie nasze produkty zadbamy, abyście pysznie spędzili czas – mówi Łukasz Smoliński, właściciel Deseo.
Lokal zdobią obrazy artysty Wojciecha Brewki, natomiast mural związany z Łodzią zaprojektował ilustrator Aleks Skrok.
Założycielami Deseo Patisserie & Chocolaterie są Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Podczas swoich kulinarnych podróży po Europie i świecie zakochali się w deserach typu petit gateau oraz w nowoczesnym cukiernictwie. Właśnie dlatego w 2015 r. postanowili otworzyć własną cukiernię w Warszawie. Obecnie w stolicy działa już sześć lokali pod tą marką. W listopadzie 2021 r. otworzyli swój pierwszy lokal poza Warszawą – w poznańskim Starym Browarze. 2023 przyniósł otwarcie w dwóch punktach na mapie Trójmiasta: w Gdańsku i Sopocie. W roku 2024 pojawiło się we Wrocławiu, a 25 maja w Łodzi w Fuzji.
oprac. red.