Sebastian Holberg Svendsgaard, reprezentant Danii został zwycięzcą konkursu Bocuse d’Or Europe 2024, który odbył się 19 i 20 marca w Trondheim, gastronomicznej stolicy Norwegii. Pokonał Gustava Leonhardta, reprezentanta Szwecji (drugie miejsce) i Havarda Werklanda, reprezentanta Norwegii. Cała trójka zakwalifikowała się do finału Bocuse d’Or 2025, który odbędzie się w styczniu przyszłego roku w Lyonie.
Podobnie jak reprezentanci z miejsc od czwartego do dziesiątego: Wielka Brytania, Francja , Węgry, Włochy, Islandia, Słowacja i Finlandia. Nagrodę za najlepszy temat na talerzu otrzymała Wielka Brytania. Natomiast tytuł najlepszego plattera wywalczyły Węgry, a najlepszym pomocnikiem szefa kuchni został Szwed, Noel Moglia.
26 i 27 stycznia 2025 roku 24 szefów kuchni z całego świata będzie rywalizować o miano najlepszego szefa kuchni na całym globie podczas wielkiego finału Bocuse d’Or w Lyonie.
PIERWSZA DZIESIĄTKA BOCUSE D’OR EUROPE 2024
1 miejsce: Dania – Sebastian Holberg Svendsgaard
2 miejsce: Szwecja – Gustav Leonhardt
3 miejsce: Norwegia – Håvard Werkland
4 miejsce: Wielka Brytania – Tom Phillips
5 miejsce: Francja – Paul Marcon
6 miejsce: Węgry – Roland Kelemen
7 miejsce: Włochy – Marcelino Gomez
8 miejsce: Islandia – Sindri Sigurðsson
9 miejsce: Słowacja – Marek Minarič
10 miejsce: Finlandia – Ismo Sipeläinen
Nagroda dla najlepszego pomocnika: Szwecja – Noel Moglia
Nagroda specjalna temat na talerzu: Wielka Brytania
Nagroda specjalna temat na platerze: Węgry
KAMIL TŁUCZEK W PIERWSZEJ DWUDZIESTCE
Kamil Tłuczek, reprezentant Polski w ogólnej klasyfikacji zajął 16 miejsce.
Gdy pierwsze emocje opadły, jest mi niezmiernie trudno pogodzić się z ostatecznym wynikiem, gdy wiem, jak wyglądała droga do Trondheim i czym była okupiona. Żałuję, że nie będę mógł powtórzyć tego wyzwania z moją córką za dwa lata, gdyż jej wiek nie pozwoli na bycie moim commisem. Byłoby pięknie pojechać razem do Lyonu na wielki finał i rywalizować ze światową czołówką. Ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa i po pierwszym niepowodzeniu nie poddam się. Jak to się mówi, pierwsze koty za płoty – powiedział Kamil Tłuczek, reprezentant Polski w Bocuse d’Or Europe 2024.
Team Poland Bocuse d’Or Europe 2024:
Kamil Tłuczek – kandydat
Patrycja Szczepaniak – pomocnik
Ernest Jagodziński – trener
Adam Chrząstowski – członek jury
Dorota Karwacka – manager
Jacek Krawczyk – prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.
Sebastian Holberg Svendsgaard, reprezentant Danii – 1 miejsce
Gustav Leonhardt, reprezentant Szwecji – 2 miejsce
Havard Werkland, reprezentant Norwegii – 3 miejsce
Fot. Bocuse d’Or Europe
Photo credits: BERRE
źródło: Smarten PR