Jako uczeń gotował dla prezydenta Polski. Przez kilkanaście lat pracował w Wielkiej Brytanii. Obecnie swoje kulinarne umiejętności realizuje w Poznaniu. Bartosz Rosa to kolejny z finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. O zwycięstwo powalczy wraz z Wojciechem Nogaczem.
Bartosz Rossa (rocznik 1983) to urodzony w Poznaniu absolwent tamtejszej Szkoły Gastronomicznej. Już jako uczeń wykazywał się nieprzeciętnymi zdolnościami kulinarnymi, dzięki którym dostał szansę gotowania dla ówczesnego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Po ukończeniu nauki prowadził jedną z restauracji w poznańskiej dzielnicy Jeżyce. Następnie otwierał restauracje Bydgoszczy.
W 2005 r. wyjechał do Wielkiej Brytanii, by tam pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności. Z czasem sam został szefem dwóch restauracji w Cardiff. Dał się poznać jako świetny organizator i szef. Tęsknota za bliskimi spowodowała, że w 2020 r. wrócił do Polski. Po krótkiej przerwie dla rodziny dołączył do wyjątkowej ekipy Restauracji Lumiere w podpoznańskim Hotelu Edison. Po roku współpracy, dzięki otwarciu drugiego obiektu hotelowego Liberte 33 w Poznaniu, został szefem kuchni L33 Bistro&Bar. Tam realizuje swoje kulinarne wizje.
Nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski zdobył wygrywając w 2021 r. Kulinarny Rajd Mistrzów. W finale będzie go wspierał, także pochodzący z Poznania, Wojciech Nogacz. On swoją przygodę z gotowaniem zaczął od szkoły gastronomicznej, którą ukończył w 2016 r. Praktyczną naukę zawodu zdobywał w Zagrodzie Bamberskiej w Poznaniu. Pracował również na w Młyńskiej12, a obecnie pełni funkcję zastępcy szefa kuchni w L33 Bistro&Bar.